Ξέρετε τι ασφαλιστικές καλύψεις έχετε; Ή τις μαντεύετε;

Αγοράσατε κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα για να προστατέψετε την περιουσία σας από ανεπιθύμητες και δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλά αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς έχετε αγοράσει, ίσως βρεθείτε προ εκπλήξεων, αφού για άλλα θα πιστεύετε πως καλύπτεστε και για άλλα θα έχετε καλύψεις… και πιστέψτε μας… Δεν θα φταίει ο Ασφαλιστής σας γι’ αυτό!

Αλλά εσείς και οι εσφαλμένες σας πεποιθήσεις, αρνούμενοι να ακούσετε και να υπακούσετε στον άνθρωπο που βρέθηκε δίπλα σας για το καλό σας.

Ιδού κάποια πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν.

Eάν εμπλακώ σε τροχαίο ατύχημα, η ασφάλιση Αστικής Ευθύνης μου από ατύχημα αυτοκινήτου με καλύπτει για τις σωματικές βλάβες που μπορεί να υποστείτε ως οδηγός.

Καλέστε τον ασφαλιστή σας άμεσα! Γιατί για να έχετε προστασία σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να έχετε επιλέξει, επιπλέον της υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης, και τη συμπληρωματική κάλυψη “προσωπικού ατυχήματος οδηγού”, την οποία προσφέρει η ασφαλιστική σας εταιρία. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο προστασίας που σας παρέχει η συγκεκριμένη κάλυψη, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική σας εταιρία ή στο ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή.

Έπεσα θύμα κλοπής και έκλεψαν τα τιμαλφή. Θέλω αποζημίωση, την δικαιούμαι γιατί είχα ασφαλίσει την οικία και το περιεχόμενο της.

Χρήματα και κοσμήματα, ρολόγια χειρός, αντικείμενα και σκεύη από χρυσό, πολύτιμα και ημιπολύτιμα μέταλλα και λίθοι, επιταγές, αξιόγραφα, χαρτόσημα, γραμματόσημα, σπάνια βιβλία, λογιστικά βιβλία, μετάλια, συλλογές κάθε είδους, έγγραφα και σχεδιαγράμματα κάθε είδους, χειρόγραφα και αυτόγραφα δεν ασφαλίζονται ως «περιεχόμενο κατοικίας.

Καλλιτεχνήματα, πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης, αργυρά σκεύη, όπλα, αντίκες, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, αθλητικός εξοπλισμός, χαλιά, μουσικά όργανα οπτικοακουστικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικοί υπολογιστές πρέπει να περιγράφονται επακριβώς (είδος, μάρκα, μοντέλο, δυνατότητες (για Η/Υ), αξία αντικειμένου κ.λ.π.) στην αίτηση ασφάλισης για να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενώ πολλές εταιρείες βάζουν όρο αυτά να βρίσκονται σε χρηματοκιβώτιο.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε ζημιάς στην κατοικία μου θα αποζημιωθώ στην εμπορική αξία του σπιτιού την δεδομένη στιγμή και γιαυτό είμαι ήσυχος.

ΌΧΙ και πάλι ΌΧΙ! Το βασικότερο που κοιτάζουμε σ ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας είναι αν τα κεφάλαια που έχουμε ασφαλίσει αντιστοιχούν σε πραγματικά νούμερα. Αυτό που ασφαλίζετε είναι η κατασκευαστική αξία του ακινήτου ( όσον αφορά το κτίριο ) και όχι η εμπορική. Την κατασκευαστική αξία, οι περισσότερες εταιρείες σήμερα, την υπολογίζουν περίπου στα 800 με 850 € ανά m2. Αν η κατοικία είναι 100 m2 η κατασκευαστική της αξία είναι στα 80.000 με 85.000 €. Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στις απαλλαγές που ορίζει η εταιρία για κάθε περίπτωση γιατί αλλάζουν από εταιρία σε εταιρία και γι’ αυτό μιλήστε ΆΜΕΣΑ με τον Ασφαλιστικό σας διαμεσολαβητή.

Είχα παρκάρει το αυτοκίνητο μου στο κέντρο της Αθήνας και κατά την διάρκεια ταραχών καταστράφηκε ολοσχερώς από βόμβα μολότοφ. Θα αποζημιωθώ όμως γιατί στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο μου, είχα θέσει τον όρο «κακόβουλες ενέργειες».

Σύμφωνα με τους συνήθεις όρους των συμβολαίων, κακόβουλες ενέργειες θεωρούνται οι πράξεις που γίνονται από κάποιο τρίτο πρόσωπο με σκοπό το βανδαλισμό ή τη δολιοφθορά και έχουν ως αποτέλεσμα τη ζημιά των ασφαλισμένων περιουσιακών μας στοιχείων.

Οι ζημίες που απορρέουν από τις ενέργειες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τον ασφαλισμένο και μετά από έκδοση σχετικού ειδικού όρου ασφάλισης.

Ο ειδικός αυτός όρος ασφάλισης εξαιρεί κατά κανόνα τις ζημιές που προέρχονται από τρομοκρατικές ενέργειες. Προσέξτε και μιλήστε με τον ασφαλιστή σας γιατί ο ίδιος όρος, αρκετά συχνά, δεν καλύπτει και τις ζημιές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και εν γένει πολιτικών ταραχών.

Οι τρομοκρατικές ενέργειες από την άλλη, αποτελούν ουσιαστικά ειδική περίπτωση κακόβουλων ενεργειών, οι οποίες λόγω της σημαντικότητας των συνεπειών που μπορούν να επιφέρουν, καλύπτονται ασφαλιστικά, σε διεθνές επίπεδο, με ξεχωριστή, συνήθως, ειδική ασφαλιστική κάλυψη.

Οι πράξεις κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και εν γένει πολιτικών ταραχών αποτελούν, επίσης, μορφή κακόβουλων ενεργειών, τις οποίες όμως πολλές ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν με ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη γιαυτό ρωτήστε και ακούστε προσεκτικά!

Εφόσον επιθυμείτε να είστε ασφαλισμένος για ζημιές που μπορεί να προέλθουν από όλες τις παραπάνω ενέργειες, φροντίστε ώστε να σας έχουν παρασχεθεί όλες οι σχετικές καλύψεις από την ασφαλιστική σας εταιρία.

Είμαι άνω των 60 ετών και ανησυχώ για την υγεία μου, αλλά δεν θα με ασφαλίσει κανείς σε αυτή την ηλικία..

Λάθος! Νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει κάποιος από 40 ημερών έως και 60 ετών. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να ασφαλιστούν και άτομα έως 65 ετών με ειδικά προγράμματα (φυσικά με το ανάλογο ασφάλιστρο). Μιλήστε με κάποιον ασφαλιστή!

Σιγά που θα κάνω πρόγραμμα ασφάλισης υγείας. Αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν πληρώνουν…

Λάθος! Όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια κακή γνώμη από κάποιον ημιμαθή, σχετικά με τις ασφάλειες γενικά αλλά και τα νοσοκομειακά συμβόλαια ειδικότερα. Και δυστυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο καφενείου.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αιτία και δεν φταίει ο θεσμός της Ασφάλισης!

Την μεγαλύτερη ευθύνη στα λίγα περιστατικά που υπάρχουν και σέρνονται, τη φέρει συνήθως ο αδαής ερασιτέχνης ασφαλιστικός σύμβουλος που προσπάθησε να κλείσει άρον – άρον ένα συμβόλαιο και δεν ενημέρωσε σωστά τον πελάτη του για δικαιώματα και υποχρεώσεις. Την επόμενη μεγάλη ευθύνη φέρουν όμως και οι ασφαλισμένοι που ενημερώθηκαν σωστά, αλλά τα άκουσαν όπως αυτοί ήθελαν και μετά ζήτησαν αποζημιώσεις γνωρίζοντας ότι δεν τις δικαιούνται. Αλλά αυτό δεν θα το παραδεχτούν ποτέ δημοσίως!

Να θυμάστε: Κανείς, ποτέ, δεν θα βγάλει από την τσέπη του τα χιλιάδες ευρώ που θα χρειαστείτε για να νοσηλευτείτε εσείς ή το παιδί σας σε μια έκτακτη στιγμή!

Καθημερινά όμως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, το κάνουν. Άσχετα εάν αυτό δεν ακούγεται…

Υ.Γ. Η Morax Media καθιέρωσε, κάθε Παρασκευή, την στήλη «Ήταν εκεί όταν τον χρειάστηκα». Εκεί μπορείτε να διαβάσετε καθημερινές ιστορίες όπου οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν άμεσα, και με συνέπεια αποζημίωσαν τους πελάτες τους ή μπορείτε να μας στείλετε κι εσείς την δική σας, αληθινή ιστορία σας…

insurancedaily