Οι Ασφάλειες πωλούνται μόνο από τους Ασφαλιστές

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Αναδημοσίευση από το περιοδικό “Ασφαλιστική Αγορά”

Η ασφαλιστική αγορά προοδεύει, ωριμάζει και εμφανίζει νέα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Οι συντελεστές της και τα στελέχη της αρχίζουν να βλέπουν με διαφορετική οπτική, συγκριτικά με το παρελθόν, πράγματα και καταστάσεις.

Στις εξελισσόμενες αλλαγές, εντάσσεται και η πραγματική αξία που αποδίδεται στον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Ο κλάδος ανακτά τη θέση του, μετά από αρκετό διάστημα κατά το οποίο επιχειρήθηκε ποικιλοτρόπως να απομειωθεί η αξία του ή να υποκατασταθεί η εργασία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από άλλες μεθόδους.

Σήμερα, το επάγγελμα αναγεννάται. Αναγνωρίζεται, επιβεβαιώνεται και διακρίνεται η σημασία του στην πρόοδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η αναγνώριση αυτή, προσφάτως, αποτυπώθηκε και από τον κ. Γιώργο Κώτσαλο, η μακρόχρονη εμπειρία του οποίου αλλά και η ηγετική θέση της εταιρείας του εκπέμπουν μηνύματα για την αγορά. Η δημόσια τοποθέτησή του υπέρ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θεωρώ ότι συμπίπτει με την έναρξη ενός νέου κύκλου στην ιδιωτική ασφάλιση.

Κλείνει η περίοδος των τελευταίων ετών, που περιείχε περισσή αμφισβήτηση (άμεση και έμμεση) για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Η αγορά σήμερα έρχεται να μας επιβεβαιώσει. Αναδεικνύει την άξια και πολιτισμένη στάση που επιδείξαμε απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση.

Γίνεται συνειδητό με ευκρίνεια ότι οι ασφάλειες πωλούνται από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και κανείς δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την πραγματικότητα.

Το μοναδικό ισχυρό και πραγματικό κανάλι πώλησης των ασφαλειών ήταν, παραμένει και θα είναι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Η επικοινωνία, η στήριξη, η ενημέρωση, η παρότρυνση, η εξήγηση, η συμπαράσταση και πολλά ακόμα που συνοδεύουν ένα συμβόλαιο Ζωής, καθώς και άλλα ασφαλιστήρια συμβόλαια, προσφέρονται από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναντίρρητα είναι ισχυρές και ο ρόλος τους μοναδικός. Αυτή τη μοναδικότητα χαίρομαι που αρχίζουν πλέον να την αναγνωρίζουν και στον ρόλο των άλλων συντελεστών-κρίκων της ιδιωτικής ασφάλισης.

Και είναι εμφανές πως οι πρακτικές και οι συμπεριφορές που παρατηρούνται πλέον, αναγνωρίζουν τη δυναμική του επαγγέλματος. Αποδέχονται την απαραίτητη δομική δραστηριότητα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η οποία και συντελεί στην απαιτούμενη από την κοινωνία διαρκή βελτίωση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η πορεία μας εφεξής θα είναι διαφορετική. Είναι η κατάλληλη ώρα για να κατανοήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ότι: όλες οι ασφάλειες (αυτοκινήτων, ζωής, γενικών) μπορούν να πουληθούν ολοκληρωμένα μόνο από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Αν σταματούσαν όλες οι επίμονες και πολυδάπανες προσπάθειες ανάπτυξης εναλλακτικών καναλιών πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων (internet, direct, κ.λπ.), τότε θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε το μεγάλωμα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Οι εταιρείες, έως σήμερα, νομίζω ότι έχουν καταγράψει απώλειες από τις επενδύσεις εκτός ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Πιστεύω πως τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά για όλους, εάν είχαν εμμείνει στο να στηρίξουν με προσοχή τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Το πλήρωμα του χρόνου ήλθε και πλέον η εμπειρία όλων των συντελεστών της αγοράς αποτελεί μια καλύτερη βάση για το μέλλον.

Insurance-eea