Οι ασφαλιστικές σκοντάφτουν στην επιστήμη

Οι ασφαλιστικές φοβούνται τον κίνδυνο της αντεπιλογής και οι καταναλωτές τον κίνδυνο της εις βάρος τους διακριτικής μεταχείρισης
Εάν μια γενετική εξέταση DNA μπορούσε διαπιστώσει τον βαθμό κινδύνου προσβολής σας από καρκίνο ή από Αλτσχάιμερ, θα την κάνατε; Όσο αυτά τα τεστ γίνονται πιο προσιτά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι απαντούν “ναι” στο ερώτημα αυτό. Ως αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός κλάδος αντιμετωπίζει πονοκεφάλους.
Έχοντας χρησιμοποιηθεί μόνο για ιατρικούς λόγους στο παρελθόν, οι βασικές προληπτικές γενετικές εξετάσεις μπορούν τώρα να γίνουν με παραγγελία OnLine για μερικές εκατοντάδες δολάρια.
Μια εταιρεία, η 23andMe, στην Καλιφόρνια, έχει συλλέξει περίπου 4.000 λίτρα πτύελα από το 2007, διαφωτίζοντας 2 εκατομμύρια άτομα σχετικά με την καταγωγή- γενεαλογία τους, τους κινδύνους υγείας που τους αφορούν και τις ασθένειες που μπορούν να κληροδοτήσουν στους απογόνους. Τον προηγούμενο Απρίλιο έλαβε κανονιστική έγκριση από τις αρμόδιες αρχές για την εξέταση παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με δέκα νόσους και γενετικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με Αλτσχάιμερ και Parkinson. Η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους να πουλήσουν αντίστοιχες υπηρεσίες απευθείας στους καταναλωτές.
“Η πληροφορία είναι δύναμη”, υποστηρίζουν πολλοί που υποβάλλονται σε αυτά τα τεστ DNA. Αλλά οι ασφαλιστές φοβούνται ότι χωρίς την ίση πρόσβαση σε αυτού του είδους τις πληροφορίες, θα χάσουν τους “κερδοφόρους-υγιείς” πελάτες.
Οι ενώσεις καταναλωτών, από την πλευρά τους, φοβούνται ότι εάν οι underwriters των ασφαλιστικών είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες, τα άτομα με “κακά” γονίδια θα μπορούσαν να βρεθούν άδικα αποκλεισμένα από την ασφαλιστική κάλυψη.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι επιστημονικές εξελίξεις δύνανται να διαταράξουν σημαντικά τον ασφαλιστικό κλάδο.
Πηγή: http://www.economist.com