Ασφαλιστικός «Αρμαγεδδών» ή το τέλος του « λόμπι των συντάξεων»

Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας είναι σε διαδικασία κατάρρευσης εδώ και δύο δεκαετίες χωρίς καμία μεταρρύθμιση, από τις δεκάδες που έγιναν να την ανακόψει.

Μάλιστα, αυτό που γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια κάτω από την «δαμόκλειoς σπάθη» των μνημονιών και των δανειστών, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και του συστήματος ασφάλισης, έχει επιτείνει τα προβλήματα.

Οι παρεμβάσεις που γίνονται ήταν και συνεχίζουν να είναι άναρχες γιατί απλά δεν βλέπουν τη ρίζα του προβλήματος.

Και η ρίζα του προβλήματος είναι το ίδιο το σύστημα που ήταν και είναι δαιδαλώδες με «πόρτες» και «παράθυρα» για τα λεγόμενα «λόμπι των συντάξεων» ή πάλαι ποτέ ευγενή ασφαλιστικά ταμεία .

Όπως και η έλλειψη σχεδιασμού για την επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος, που χωρίς αυτή είναι αδύνατο να συνεχίσει να υπάρχει .

Άνθρωποι που χειρίστηκαν τις μέχρι σήμερα λύσεις ήταν άτομα που προέρχονταν από το «λόμπι των συντάξεων», παριστάνοντας ανά διαστήματα και τους «γκουρού» από τηλεοπτικά παράθυρα είτε «τρομοκρατώντας» κόσμο να βγει στην σύνταξη, είτε δίνοντας νόμους και παράθυρα που θα τους έβγαζαν στη σύνταξη.

Τώρα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και πάντα χρησιμοποιούν τα «θύματα» του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους και των «πλήρες ημερών συνταξιούχους» του καθαρά ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, και των αυτοαπασχολούμενων για να τρομοκρατούν.

Και ο λόγος είναι απλώς. Θέλουν να «σώζουν» δικαιώματα για τους ίδιους και το «λόμπι των συντάξεων» με θύματα πάντα τους αδύναμους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους .

Η όποια ορθολογική μεταρρύθμιση και προοπτική του συστήματος πρέπει να γίνει χωρίς αυτούς . Πρέπει να γίνει στη βάση μιας νέας μεταρρύθμισης με άξονες δύο πυλώνες .

Την κύρια σύνταξη του δημόσιου συστήματος ( που κατά κύριο λόγο θα προστατεύει τις χαμηλές συντάξεις και δικαιώματα ασφαλισμένων ) και ένα δεύτερο πυλώνα με πραγματικά επαγγελματικά ταμεία, που θα μπορούν να αντέξουν στο χρόνο και να αναπληρώσουν τα κενά της κύριας ασφάλισης για τις μελλοντικές γενιές .

Όσο το σύστημα θα παραμένει στην υπάρχουσα δομή του με «μπαλώματα» και μεταρρυθμίσεις «ανάγκης» θα καταρρέει με τους «λομπίστες» των συντάξεων να παριστάνουν τους προφήτες .

 

asfalisisnet