Ασφαλίζονται τα «αστέρια»;

Πολύ συζήτηση γίνεται για την πορείας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, τις δυσκολίες για την εξεύρεση ασφαλιστικής ύλης, την μείωση της αγοραστικής δύναμης των οικογενειών, τα υφεσιακά προβλήματα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, τα capital controls. Είναι όλα μαύρα; Προφανώς όχι, υπάρχει κάποιο φώς στον ορίζοντα. Υπάρχουν χιλιάδες «αστέρια» που μπορούν να φωτίσουν νέα ασφαλιστική ύλη. Ασφαλίζονται όμως τα «αστέρια»;.

Οπωσδήποτε! Αποτελούν μάλιστα μία νέα ευκαιρία για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Εξηγούμαστε. Τις ημέρες αυτές ξεκινάει μία νέα διαδικασία για την πιστοποίηση όλων των ελληνικών ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων και κατοικιών.

Με την Υπουργική Απόφαση 216/2015 (ΦΕΚ Β’ 10) καθορίστηκαν οι νέες προδιαγραφές για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες «αστέρων» και με τις Υπουργικές Αποφάσεις 21185/2014 (ΦΕΚ Β’2840) και 91/2015 (ΦΕΚ Β’ 69) καθορίστηκαν οι νέες προδιαγραφές για την κατάταξη των ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων σε κατηγορίες «κλειδιών». Στις ενλόγω αποφάσεις προβλέπεται ότι τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/12/2017 και μέχρι αυτήν ημερομηνία όλα τα καταλύματα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με το νέο σύστημα προδιαγραφών.

H νέα πιστοποίηση των ξενοδοχείων με βάση τα αστέρια αποτελεί μια ευκαιρία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ξενοδοχείων µέσω του καθορισµού διεθνών τουριστικών Standards. Επίσης αναβαθμίζεται η διεθνής εικόνα της Ελλάδας ως ποιοτικού τουριστικού προορισµού, αναφέρει ο κ. Εμμανουήλ Δεληγιαννάκης, γενικός διευθυντής της DQS Hellas, μίας από τις δέκα εταιρείες που έχουν λάβει μέχρι τώρα άδεια πιστοποίησης των ξενοδοχειακών μονάδων.

Για τα επόμενα δυο χρόνια λοιπόν, πρόκειται να πιστοποιηθούν περίπου 50.000 τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια). Είναι όλες αυτές οι επιχειρήσεις ασφαλισμένες έτσι όπως θα ήθελαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους και οι ασφαλιστές σύμβουλοι τους;

Ο τουρισμός τα «αστέρια», των ξενοδοχείων είναι ο μοναδικός κλάδος που τα τελευταία χρόνια τα χρόνια της κρίσης συνεχίζει να επενδύει, εξακολουθεί να αναπτύσσεται και «πετάει» από ρεκόρ σε ρεκόρ. Φέτος θα επισκεφθούν την χώρα μας πάνω από 24 εκατ. τουρίστες (26 εκατομμύρια αν υπολογίσουμε και την κρουαζιέρα), έναντι 22 εκατ. πέρυσι (δηλαδή θα έρθουν δύο εκατ. άτομα περισσότερα) και θα εισπραχθούν 14,5 δις. ευρώ. Πόσα από αυτά θα κατευθυνθούν για την ασφάλιση όλων αυτών των μονάδων;

Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια τόσο οι εγκαταστάσεις, όσο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ξενοδοχεία στην ελληνική επικράτεια μεταβάλλονται με γνώμονα την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Η πλήρης ασφάλισης των τουριστικών μονάδων είναι και αυτό ένα στοιχείο ποιότητας και ανταγωνισμού. Η ασφαλιστική αγορά εκτός από τις πάγιες καλύψεις της περιουσίας έναντι φωτιάς, πλημμύρας, έκρηξης, βραχυκυκλώματος κτλ., προσφέρει και λύσεις που αφορούν την αστική ευθύνη της επιχείρησης, την αστική ευθύνη προϊόντων, την ασφάλιση των εργαζομένων σας. Επίσης μπορεί να καλύψει και την απώλεια των κερδών καθώς και τον ηλεκτρονικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

H «αστεροποίηση» θα δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπισθούν και προβλήματα που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια ο ξενοδοχειακός κλάδος και έδωσαν αφορμή για συκοφάντησης του, όπως οι πνιγμοί μικρών παιδιών σε πισίνες, κ.λ.π. περιστατικά που συνδέονται με την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, όπως γνωρίζουν καλά οι ασφαλιστές. Η διαδικασία πιστοποίησης, θα κάνει τις μονάδες πιο σύγχρονες και σύγχρονη τουριστική μονάδα σημαίνει και σωστά ασφαλισμένη μονάδα. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο η πιστοποίηση επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Y.A. 219/2015, ΦΕΚ 14/12.01.2015), αρμόδιος φορέας για την έκδοση των Πιστοποιητικών Κατάταξης είναι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Τα Πιστοποιητικά Κατάταξης εκδίδονται από το ΞΕΕ βάσει Τεχνικής Έκθεσης και Βεβαίωσης Συνδρομής Προϋποθέσεων που συντάσσονται από φορείς διαπιστευμένους από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), όπως είναι η εταιρεία DQS Hellas.

Η κάθε μία από τις εταιρείες φορείς πιστοποίησης όπως είναι η DQS, έχουν την υποχρέωση ασφάλισης έναντι επαγγελματικής ευθύνης. Το ύψος του ασφαλισμένου κεφαλαίου της επαγγελματικής ευθύνης ανέρχεται στα 500.000 € κατ’ ελάχιστο.

 

Λάμπρος Καραγεώργος

nextdeal