Διάψευση σε δημοσίευμα «για μειωμένες συντάξεις με περισσότερα χρόνια δουλειάς»

Με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» σύμφωνα με το οποίο η ασφαλιστική μεταρρύθμιση οδηγεί στη λήψη μειωμένων συντάξεων των εργαζόμενων με περισσότερα χρόνια δουλειάς, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρινίζει:

Οι «αποκαλυπτικοί» πίνακες με παραδείγματα που δημοσιεύει η εφημερίδα προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της βασίζονται για άλλη μια φορά σε ανακριβή στοιχεία και λανθασμένες συγκρίσεις.

Πρώτη προχειρότητα, η αναφορά σε Εθνική Σύνταξη σε «386 Ευρώ στα 67», αντί για 384 Ευρώ στα 62 με 40 έτη ασφάλισης ή στα 67 με 15.

Επιπλέον, στον πρώτο συγκριτικό πίνακα που θέλει να παρουσιάσει τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης χαμηλότερα από αυτά του νόμου 3863/2010, δεν συνυπολογίζεται η εθνική σύνταξη, η οποία είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνταξιοδοτικής παροχής. Έτσι εμφανίζονται χαμηλότερα τα ποσοστά αναπλήρωσης της μεταρρύθμισης, ενώ η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη.

Πρόσθετη αλχημεία αποτελεί η σύγκριση ανάμεσα στο σχέδιο μεταρρύθμισης του υπουργείου Εργασίας και το Ν. 3863/2010 όπως υποτίθεται ότι ισχύει σήμερα, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται οι περικοπές που έχουν υποστεί οι σημερινές συντάξεις από τις έντεκα διαδοχικές μνημονιακές μειώσεις.

Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας έχει σαφή αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει είναι τέτοια ώστε να προστατεύουν πλήρως τις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, αλλά και να δίνουν προοπτική αξιοπρεπούς συνταξιοδότησης στους σημερινούς μακροχρόνια άνεργους. Με την τερατώδη ανεργία και τις διαδεδομένες, άτυπες μορφές εργασίας πολλοί συμπολίτες μας δεν θα μπορέσουν να έχουν περισσότερα από 25 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών. Για το λόγο αυτό ήταν αναγκαίο να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για αξιοπρεπείς συντάξεις ακόμη και με τα λίγα αυτά χρόνια ασφάλισης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης δεν έχουν και μεγαλύτερη σύνταξη. Αυτό ήδη εξασφαλίζεται και, σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο εξετάζει σενάρια βελτίωσης της αναλογικότητας για όσους έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης, χωρίς να θίγονται ιδιαίτερα οι συντάξεις αυτών με λιγότερα.

asfalisinet