Έρχεται μνημόνιο για όσες ασφαλιστικές δεν περάσουν το test

Σε μνημόνιο θα μπουν όσες ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα δεν περάσουν με επιτυχία το τελευταίο test που θα διεξαγάγει η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών με ημερομηνία 30/9/2015.

Το τρίτο τρίμηνο ή το εννεάμηνο θα αποβεί καθοριστικό για το εάν θα περάσουν τον έλεγχο κεφαλαιακής επάρκειας οι εταιρείες υποδεχόμενες από 1//1/2016 την νέα οδηγία Solvency II.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προετοιμάζονται αυτή την περίοδο για τον τελικό πριν την εφαρμογή της νέας οδηγίας. Όσες κριθούν κεφαλαιακά επαρκείς θα πάρουν πράσινη κάρτα ενώ οι υπόλοιπες ανάλογα με το βάθος του προβλήματος θα χρεωθούν με κίτρινη ή κόκκινη κάρτα και θα μπουν σε ένα «μνημόνιο» προσαρμογής. Δηλαδή σε μία διαδικασία όπου θα κληθούν να υλοποιήσουν μία σειρά μέτρων και θα παρακολουθούνται αυστηρά στην τήρηση των μέτρων αυτών από την Διεύθυνση εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα συστήσει ένα σύστημα καρτών (scorecard) με τις οποίες θα αξιολογεί την καθημερινή λειτουργία των εταιρειών σε όλα τα επίπεδα. Έχει ορίσει κάποια κριτήρια αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς που άπτονται του εποπτικού ελέγχου και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα επιτυγχάνουν οι εταιρείες χρεώνονται με πράσινη, κίτρινη ή κόκκινη κάρτα.

Πέραν του τελευταίο test κεφαλαιακής επάρκειας αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται και η ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου που θα ενσωματώνει την οδηγία Solvency II.

Πρόσθετες απαιτήσεις-αντιδράσεις

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές σημειώνουν τη σημαντική πρόοδο ως προς την εφαρμογή του Solvency II στο τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο, εκφράζουν και έντονες ανησυχίες για την πίεση που αντιμετωπίζουν λόγω των πρόσθετων απαιτήσεων που επιβάλλονται την τελευταία στιγμή στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Insurance Europe σε επιχειρήσεις, των οποίων τα ασφάλιστρα αποτελούν το 90% της παραγωγής στην Ευρώπη.

Να σημειωθεί πάντως ότι στην Ελλάδα δεν παρατηρείται το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με παράγοντες της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ωστόσο μπορεί σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων να έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσο αφορά την εφαρμογή των δύο πρώτων πυλώνων του Solvency II, όμως πολλοί από τους ερωτηθέντες εξέφρασαν την ανησυχία ότι η τελική έκδοση των Προτύπων Ποσοτικής Αναφοράς (QRTs), τα οποία χρειάζονται οι ασφαλιστές για να συμμορφωθούν με τον τρίτο πυλώνα του Solvency II, θα πρέπει να εγκριθεί μόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, μόλις τέσσερις μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος.

Ο Igotz Aubin της Insurance Europe σχολίασε:

“Είναι αρκετά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ασφαλιστές έχουν σημειώσει τόσο ουσιαστική πρόοδο στην πορεία τους προς την εφαρμογή του Solvency II, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το έργο αυτό πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα δύσκολης στιγμής για την ασφαλιστική βιομηχανία.

Ωστόσο, αυτή η έρευνα αποκάλυψε επίσης μια σειρά από σημαντικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη” ενώ πρόσθεσε: «Ενώ η βιομηχανία συμμερίζεται τους σκοπούς του Solvency II, οι εποπτικές αρχές πρέπει επίσης να εκτιμήσουν τη επίδραση που έχει η εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου στους ασφαλιστές. Η EIOPA και οι τοπικές εποπτικές αρχές θα πρέπει, ως εκ τούτου, να αποφεύγουν προσαρμογές της τελευταίας στιγμής στο ρυθμιστικό πλαίσιο”.

Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά πάντως η ψήφιση του σχεδίου νόμου αποκτά επείγοντα χαρακτήρα δεδομένου και της καθυστέρησης που θα παρατηρηθεί στο άνοιγμα της Βουλής λόγω των εκλογών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες του www.nextdeal.gr αναφέρουν ότι σύντομα μέσα στο 15νθήμερο θα γίνει συνάντηση αρμόδιων παραγόντων ΔΕΙΑ και Υπουργείου Οικονομικών για όλα αυτά τα ζητήματα SOLVENCY II λόγο πριν κατατεθούν για ενσωμάτωση στο σχέδιο νόμου.

 

nextdeal