Κ. Μπερτσιάς: Αποτελεσματική λύση για Υγεία και Σύνταξη στους πολίτες

Του Γιάννη Ε. Βερμισσώ

Μείωση των ασφαλιστικών κρατήσεων και υποχρεωτική επιλογή ιδιωτικής ασφάλισης καθώς και ταυτόχρονη παροχή «ειδικής βοήθειας» σε πολίτες που επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα σε άλλους τομείς όπως την παιδεία, προτείνει ο αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρεία ΜΙΝΕΤΤΑ κ. Κώστας Μπερτσιάς ως λύση στα αδιέξοδα που σήμερα πνίγουν τους πολίτες και βαραίνουν αδικαιολόγητα το κράτος.

Πιστεύει πώς για το καλό της κοινωνίας, των εργαζομένων, των πολιτών, θα πρέπει να κερδηθεί η ανταποδοτικότητα αυτών που πληρώνουν για εισφορές και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα προσφέρουν ικανοποίηση στους πολίτες ότι όσα πληρώνουν για υγεία και σύνταξη δεν πάνε χαμένα, δηλαδή κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Όπως εξηγεί στο insurance-eea, έρχεται η ώρα που η ιδιωτική ασφάλιση θα αναλάβει ένα ρόλο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι διπλός: αφενός να στηρίξει τους πολίτες και αφετέρου να ανακουφίσει το κράτος από τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται και πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με την άποψή του, το βαθύ νυστέρι που έχει μπει στο κοινωνικό κράτος περιορίζοντας τις όποιες σπατάλες συνέβαιναν στο σύστημα υγείας οδηγεί σε παροχές που δεν ικανοποιούν πλέον τους πολίτες. Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της σύνταξης όπου επίσης οι παροχές του κοινωνικού κράτους βαίνουν μειούμενες γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια σε όσους επί δεκαετίες πλήρωναν τεράστια ποσά ως εισφορές για μια σύνταξη μικρή και αδύναμη να στηρίζει το επίπεδο διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό , υποστηρίζει ο κ. Μπερτσιάς το κράτος για να στηρίξει τους πολίτες θα έπρεπε να δώσει εναλλακτικές που θα τους αποβούν σε καλό. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να μειωθούν οι εισφορές για Υγεία και Σύνταξη κατά ένα ποσοστό σε όσους επιλέγουν να πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση. Με τον τρόπο αυτό ο πολίτης θα εκπαιδευόταν σταδιακά στην διαδικασία να μεριμνήσει για την Υγεία του και τη Σύνταξή του απαλλάσσοντας το δημόσιο σύστημα από τα σημερινά ασήκωτα βάρη.

Η παροχή αναφέρει ο κ. Μπερτσιάς, της δυνατότητας στους εργαζόμενους να επιλέξουν και να πάνε σε μια αποτελεσματική διαδικασία προστασία της υγείας τους και δημιουργίας της Σύνταξής τους είναι και σαφώς μια πιο προοδευτική πολιτική που αρμόζει στις σημερινές συνθήκες. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και είναι οι τεράστιες κρατήσεις από τους εργαζόμενους χωρίς όμως να τους παρέχονται ανταποδοτικά οφέλη(σύνταξη και υγεία).

ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ

Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Μπερτσιά και σε άλλους τομείς όπου ο πολίτης επιλέγει τον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσε να βοηθηθεί από το κράτος καθώς δεν το επιβαρύνει κατά τα προβλεπόμενα. Για παράδειγμα ο πολίτης που επιλέγει ιδιωτική παιδεία απαλλάσσει το κράτος από κάποιο κόστος. Θα μπορούσε το κράτος να δίνει κάποιο ποσό ως επιστροφή προς τους γονείς αυτούς και να ενισχύει την επιλογή τους δημιουργώντας παράλληλα και ένα ανταγωνισμό καλύτερων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Μέσα από ανάλογες διαδικασίες και την ανάπτυξη θα επιτύγχαναν οι αρμόδιοι, και την ιδιωτική πρωτοβουλία θα στήριζαν και τον δημόσιο τομέα θα ενίσχυαν με περισσότερη ανταποδοτικότητα σε αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Κυρίως όμως θα επικρατούσε σε διάφορους τομείς ένα σύστημα πιο ουσιαστικό , περισσότερο ανταποδοτικό και κυρίως αποτελεσματικό.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση με τον κ. Μπερτσιά έγινε με αφορμή την υπό εξέταση αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ασφαλίστρων η οποία όχι μόνο δε λύνει τα ζωτικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες και τους κλάδους της οικονομίας αλλά θα προκαλέσει χειρότερες καταστάσεις στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

 

insurance-eea