Με δανεικά 210 εκατ. θα πληρώσει το ΙΚΑ τις συντάξεις του Οκτωβρίου

Δάνεια και χρηματοδοτήσεις – «μαξιλάρι» για την ομαλή καταβολή των συντάξεων του μηνός Οκτωβρίου στα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και πριν από τον αναμενόμενο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σπεύδουν να «κλειδώσουν» οι διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων σε συνεργασία με την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», σήμερα η διοίκηση του ΙΚΑ αποφασίζει τη λήψη δανείου 210 εκατ. ευρώ για το διάστημα από 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου από τα συγχωνευμένα Ταμεία των εργαζομένων της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), του Δημοσίου (70 εκατ. ευρώ) και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (40 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για μια ταμειακή διευκόλυνση που, σχεδόν κάθε μήνα, υποχρεούται να ζητά το ΙΚΑ λόγω της καθυστέρησης είσπραξης των εισφορών προηγούμενων μηνών και της γενικής μείωσης των εσόδων εξ αιτίας της παρατεινόμενης κρίσης στην αγορά και στις επιχειρήσεις. Αυτό τον μήνα, ωστόσο, το πρόβλημα θα είναι οξύτερο καθώς, λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει παραταθεί εκ νέου έως τις 30 Σεπτεμβρίου (για τρίτη φορά μετά την επιβολή των capital controls) η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή τρεχουσών εισφορών και δόσεων έναντι ρυθμισμένων οφειλών, ενώ έχουν «παγώσει» και οι κατασχέσεις.

Για τον ίδιο λόγο και ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων, έχει αποφασιστεί να επιχορηγηθεί με «έξτρα» χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ ο ΟΑΕΕ (καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Οκτωβρίου) ενώ στις 24 Σεπτεμβρίου θα λάβει 10 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Νομικών, το οποίο είχε επιχορηγηθεί με άλλα 10 εκατ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου για να πληρώσει τις συντάξεις.

Στην επιτροπή των «12»

Η μελλοντική χρηματοδότηση των συντάξεων σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες στο 3ο Μνημόνιο νέες περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ που ζητείται να γίνουν το 2016, αποτελεί το δυσκολότερο πρόβλημα το οποίο καλείται να «λύσει» έως τα μέσα Οκτωβρίου η Επιτροπή Κατρούγκαλου (12 εμπειρογνώμονες και δικαστικοί). Ο πρώην υπουργός Εργασίας διέψευσε δημοσίευμα φιλικής στην Αριστερά εφημερίδας που ανέφερε ότι έχει εισηγηθεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής των «12», ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ. «Ποιος τρελός θα εισηγείτο ανώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ;», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα ως «προβοκάτσια» και «αποκύημα νοσηρής φαντασίας».

Μέλη της Επιτροπής των «12» διέψευσαν, επίσης, ότι τα «ισοδύναμα» μέτρα και η εναλλακτική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που αναζητούν, κινούνται σε αυτή τη βάση. Η Επιτροπή θα επιχειρήσει να συνθέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου τις επιμέρους απόψεις που έχουν τα μέλη της.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Ημερησία», έχουν υποβληθεί προτάσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων για όλους με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και την κρατική συμμετοχή με ένα εγγυημένο ποσό βασικής σύνταξης, η επανανομοθέτηση εισφορών – παρακρατήσεων από τις συντάξεις όλων των συνταξιούχων και η σύνδεση των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων με βάση το εισόδημα και τον τζίρο.

Αν δεν βρεθούν (και δεν συμφωνηθούν με τους θεσμούς) εναλλακτικές λύσεις, θα πρέπει να αυξηθούν όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες σε σχέση με τις παροχές είτε λόγω των εσόδων από κοινωνικούς πόρους (προβλέπεται να καταργηθούν από τις 31 Οκτωβρίου) είτε εξαιτίας της υψηλής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. για τους αγρότες) και να γίνουν νέες μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Του Γιώργου Γάτου

imerisia