Μετά τις εκλογές οι εφαρμοστικοί εγκύκλιοι για το Ασφαλιστικό

Ψηφίστηκαν πριν σχεδόν ένα μήνα, αλλά θα μπορούν να εφαρμοστούν μετά από δεκαπέντε μέρες τουλάχιστον, ήτοι μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Δηλαδή συνολικά θα χρειαστεί… ενάμισι μήνας!

Ο λόγος για τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που αφορούν ασφαλιστικές – διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψήφισε η βουλή στις 13 Αυγούστου στα πλαίσια του νέου Μνημονίου.

Η έλλειψη «τεχνικής» προετοιμασίας αλλά και ο φόβος για την ανάληψη του πολιτικού κόστους έχουν οδηγήσει τη γενική γραμματεία κοινωνικών ασφαλίσεων του Υπ. Εργασίας από τη σύνταξη και αποστολή των σχετικών υπηρεσιακών εγγράφων προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους.

Η σημαντικότερη από όλες τις αποφάσεις και εγκυκλίους που εκκρεμούν αφορά τα νέα όρια συνταξιοδότησης, τα οποία αυξήθηκαν κατά ένα έτος στη μεταβατική περίοδο 2016 -2022. Σημαντική είναι επίσης η εγκύκλιος που αφορά το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων για όσους αιτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Έτσι στις υπηρεσίες απονομής των συντάξεων κυριαρχεί ακόμα αλαλούμ, την ίδια στιγμή που δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται στο … «περίμενε για το αν και πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.

Την αγωνία της αναμονής των εγκυκλίων συμπληρώνει η αγωνία για το ποια μέτρα θα έλθουν τον Οκτώβριο.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι το 2ο μήνα του φθινοπώρου θα πρέπει να έχει περάσει ένα μπαράζ μέτρων τα οποία θα φέρουν μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και αυξήσεις στο ύψος των εισφορών.

 

insurancedaily