Μικρές μειώσεις στα αντασφάλιστρα το 2016

Οι αντασφαλιστές διατηρούν στα ραντάρ τους την ελληνική ασφαλιστική αγορά με την προοπτική ενός νέου – μικρού discount στα αντασφάλιστα, της τάξης του 5%, Capacity υπάρχει, το κλίμα είναι καλό, οι ζημιές περιορισμένης έκτασης και η κερδοφορία στα ύψη. Πρόκειται για σχόλια τα οποία περιγράφουν την εικόνα που επικρατεί στην αντασφαλιστική αγορά λίγες εβδομάδες πριν κλείσει η χρονιά και ουσιαστικά λίγο πριν λάβουν τέλος οι διαπραγματεύσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα για τις ανανεώσεις των αντασφαλιστικών συμβάσεων του 2016.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου δήλωσε στο IW ότι οι αντασφαλιστές διατηρούν στα ραντάρ τους την ελληνική ασφαλιστική αγορά με την προοπτική ενός νέου – μικρού discount στα αντασφάλιστα, της τάξης του 5%, για τη νέα χρονιά, το οποίο πριμοδοτείται από το χαμηλό loss ratio κυρίως στον κλάδο Περιουσίας και στις ασφαλίσεις μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων.

Το ίδιο στέλεχος δεν διστάζει ωστόσο να σχολιάσει αρνητικά τις αντιδράσεις ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες αντί να διατηρήσουν σταθερά τα ασφάλιστρά τους προς εξασφάλισης υψηλής κερδοφορίας χτυπούν τα τιμολόγιά τους διακινδυνεύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Όπως επισημαίνει, αν εν όψει Solvency II υπάρξουν ανάγκες για κεφαλαιακές ενέσεις οι εταιρείες αυτές δεν θα έχουν τα περιθώρια να καλύψουν τα όποια κενά από τα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

«Η στάση τους αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στις ίδιες, αλλά και συνολικά στην αγορά, αφού ενδεχόμενο λουκέτο θα χαλάσει το κλίμα στον κλάδο, δημιουργώντας κραδασμούς στο ασφαλιστικό οικοδόμημα» δηλώνει με έμφαση το ίδιο στέλεχος.

insuranceworld