Μειώσεις στα αντασφάλιστρα το 2016

Μια ακόμη ήπια σεζόν καθορισμού των αντασφαλίστρων αναμένουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από τους διεθνείς αντασφαλιστικούς οίκους, που όπως όλα δείχνουν είναι έτοιμοι να «ψαλιδίσουν» εκ νέου τις απαιτήσεις τους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, οι αντασφαλιστές πριν από περίπου 12 μήνες είχαν αποφασίσει μειώσεις για τα τιμολόγια του 2015 κατά 10% σε μέσα επίπεδα, γεγονός το οποίο απελευθέρωσε κεφάλαια για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος λόγω της μειωμένης παραγωγής του, αλλά και των πιέσεων που ασκήθηκαν στις επενδύσεις, είχε ανάγκη από… υποβοήθηση.

Οι προβλέψεις για τα όσα θα ισχύσουν το 2016 φαίνεται πως είναι και πάλι ευνοϊκές για την ασφαλιστική αγορά. Όπως εκτιμάται, στα αντασφαλιστικά rates θα καταγραφούν και πάλι εκπτώσεις, δίνοντας μια ακόμη κεφαλαιακή ανάσα στις ασφαλιστικές εταιρείες που, πλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες των capital controls.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας στο IW δήλωσε ότι, με βάση τα έως τώρα στοιχεία οι αντασφαλιστές φαίνεται ότι θα μειώσουν τα τιμολόγιά τους για το 2016, ωστόσο, όπως είπε, είναι νωρίς για ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με το μέσο ποσοστό μείωσης.

Πάντως, το πόσο θα μειωθούν τα αντασφάλιστρα θα εξαρτηθεί και από το αντασφαλιστικό κάλυμμα τις κάθε ασφαλιστικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρρηγεωργίου απέδωσε τα αισιόδοξα σενάρια περί νέων μειώσεων στα αντασφάλιστρα, καταρχήν στο γεγονός ότι φέτος η ασφαλιστική αγορά δεν έχει πληγεί από μεγάλες καταστροφές και κατά δεύτερον στο ότι η αντασφαλιστική αγορά δεν πιέζεται κεφαλαιακά. Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια και αυτό επιτρέπει στους οίκους να είναι περισσότερο ήπιοι στην τιμολογιακή πολιτική τους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

insuranceworld