Μειώσεις στις κύριες συντάξεις ζητούν (;) οι Θεσμοί

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τις τελευταίες ώρες οι διαρροές που φέρνουν τους Θεσμούς να ζητούν δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις, μετά και την σχετική τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα ανάμεσα στις δυο πλευρές. Για την ώρα κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας διαψεύδουν την εν λόγω εξέλιξη και σημειώνουν πως οι σημερινές επαφές για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση οι εκπρόσωποι των Θεσμών δεν ζήτησαν δραστική περικοπή των συντάξεων. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, εκτός από τις μειώσεις, οι εκπρόσωποι των Θεσμών εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά. Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.

Σύμφωνα με τα μοντέλα που παρουσίασε το υπουργείο , οι νέες συντάξεις αντιστοιχούν στο 65%-67% του μισθού ενώ οι δανειστές δεν αποδέχονται να υπερβαίνουν το 55%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως φαίνεται το δυνατό πόκερ ανάμεσα στις δυο πλευρές που θα συνεχιστεί και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η σημερινή αναφορά της εκπροσώπου της Κομισιόν, στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Μοσκοβισί λέγοντας: «Αφήνουμε την Αθήνα να κάνει διαρροές στα ΜΜΕ, εμείς μιλάμε μόνο με επίσημα κανάλια»

sofokleousin