Νέα εισήγηση – «φωτιά» για τις συντάξεις με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου

Oι συντάξεις θα χορηγούνται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους – ενοποιούνται όλα τα ταμεία, με αποτέλεσμα να “εξαφανίζονται” όλα τα ειδικά καθεστώτα που ίσχυαν

Τα πάνω κάτω στις συντάξεις και κυρίως των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες αλλά και του ΙΚΑ, φέρνει η εισήγηση των μελών της Επιτροπής «σοφών» για το νέο συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με την εισήγηση που αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κατρούγκαλου την επόμενη εβδομάδα, οι συντάξεις θα χορηγούνται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με την Ημερησία, εκτός από την αύξηση των ορίων ηλικίας, πλέον οι συντάξεις θα είναι πολύ χαμηλότερες καθώς αφενός κυρίως στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών,κι αφετέρου η εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών για όσους αποχωρούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 οδηγήσει σε μεγαλύτερο “μαχαίρι” στις αποδοχές.

Με βάση την τελευταία αλλαγή του συνταξιοδοτικού, όσοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1η/1/2015 λαμβάνουν ένα τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων τους (ποσοστά αναπλήρωσης από 70% και πάνω για 35ετία), και δεύτερο τμήμα, αναλογικό του χρόνου ασφάλισής τους από 1/1/2011 με βάση τις εισφορές και μέρος της βασικής σύνταξης. Αντιθέτως, η σύνταξη ενός ασφαλισμένου για πρώτη φορά από την 1η/1/2011 και μετά υπολογίζεται, για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, με βάση χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

Στο μεταξύ, μεγάλες είναι οι “τρύπες” που έχουν να καλύψουν τα ταμεία, με αποτέλεσμα τα επιπρόσθετα μέτρα να θεωρούνται σχεδόν δεδομένα.

Το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης υπολογίζεται να φτάσει το 2016 στα 2,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να «καλυφθεί» από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και τα οποία θα αρχίσουν να «ωριμάζουν» από το 2018 και μετά.

Παράλληλα, το τρίτο Μνημόνιο ζητά να βρεθούν, έως τον Οκτώβριο, νέα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (1,7 – 1,8 δισ. ευρώ) για το 2016, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος (έως 4 δισ. ευρώ) από την τυχόν εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές, επειδή δεν συνοδεύονταν από οικονομική μελέτη, τις παρακρατήσεις εισφορών στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, την ολοσχερή κατάργηση των δώρων κ.α. Μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι η παρακράτηση των εισφορών θα επανανομοθετηθεί και δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει όλες τις συντάξεις (με αναλογικά ποσοστά κρατήσεων).

protothema