Οδηγίες Προστασίας από Κλοπή – Από τις ασφάλειες ΜΙΝΕΤΤΑ

ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΩΝ!!!

Η κλοπή είναι έγκλημα που τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα στα άρθρα 372 ΠΚ επ. Είναι η αφαίρεση ξένου κινητού πράγματος από την κατοχή άλλου με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση. Η διάρρηξη συνήθως ορίζεται ως η παράνομη είσοδος σε σχεδόν οποιαδήποτε δομή (όχι μόνο ένα σπίτι ή επιχείρηση) με την πρόθεση να διαπράξουν οποιοδήποτε έγκλημα μέσα (όχι μόνο την κλοπή ) σε αντίθεση με την ληστεία , η οποία περιλαμβάνει τη χρήση βίας ή του φόβου για την απόκτηση ιδιοκτησίας ενός άλλου ατόμου.

Εκτός των ανωτέρω ή οποιονδήποτε άλλων ορισμών, η παραβίαση και φθορά όποιας ιδιοκτησίας θεωρείται τραγικό συμβάν.

Οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται χωρίς προγραμματισμό, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως οι διαρρήκτες δεν συλλαμβάνονται και η κλεμμένη ιδιοκτησία δεν ανακτάται ποτέ. Δεν είναι κρίμα φίλοι μας, ότι με κόπο αποκτήσαμε, χρόνια και χρόνια, να γίνουν παρελθόν από δική μας απροσεξία;

Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, παίρνει λιγότερο από δύο λεπτά σε ένα μέσο διαρρήκτη για να εισβάλλει στον «ιερό μας χώρο», στο ΣΠΙΤΙ μας. Αν μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την είσοδό του για ακριβώς τρία λεπτά … απλά … θα φύγει! Πως θα το πετύχουμε; Στη διάθεσή σας, ορισμένα απλά μέτρα προφύλαξης της οικίας και της οικογένειάς σας.

Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειάς σας (και ιδιαιτέρως τα παιδιά) να μην αναφέρουν σε ξένους την καθημερινή σας ρουτίνα ή την οικογενειακή κατάσταση σας.

Αποφεύγετε τα πολύτιμα αντικείμενα να βρίσκονται σε κοινή θέα.

Συζητήστε με τους γείτονες σας το θέμα, μας αφορά όλους, και φροντίστε να κοιτάζετε συνήθως έξω ο ένας για τον άλλον και να αναφέρετε τους ύποπτους ξένους στην αστυνομία.

Όταν δικηγόροι ή άλλοι σας προσεγγίζουν προσωπικά είτε τηλεφωνικώς, ελέγξτε εάν η φιλανθρωπία ή η ομάδα που αντιπροσωπεύουν είναι νόμιμη προτού να συμβάλετε.

Έχετε μελετήσει την περίπτωση δημιουργίας φράκτη ο οποίος θα αύξανε την προστασία σας;

Όλες οι   προσβάσεις έχουν καλή κατασκευή, κλειδώνονται κατάλληλα και διαθέτουν ικανό φωτισμό;

Σκεφτείτε τους κινδύνους που εγκυμονούν τυχόν καλλωπιστικά φυτά και θάμνοι, πλησίον του δρόμου. Μπορούν κάλλιστα να κρύβονται ύποπτοι για να σας επιτεθούν.

Για σκεφτείτε:   Έχετε τακτοποιήσει όλα τα δέντρα που θα μπορούσαν να παρέχουν την πρόσβαση σε ένα ανώτερο παράθυρο ή τη στέγη;

Εάν κρίνατε απαραίτητο, χρησιμοποιείτε τους “ακανθώδεις” θάμνους και τις ενισχυμένες σιδεριές για να αποτρέψετε την πρόσβαση σε τρωτά σημεία εισόδων σας.

Ο φωτισμός νυχτός, θα πρέπει να προστατεύεται από πιθανή παραβίαση και αχρήστευσή του.

Όλα τα κλειδιά να είναι κατασκευασμένα από αδειούχους κλειδαράδες.

Αλλάξτε τους αφαλούς όποτε χάνετε ένα κλειδί.

Όποτε μετακινείστε σε ένα νέο σπίτι, αλλάζετε αυτόματα τις κλειδαριές.

Αποφεύγετε να εμπιστεύεστε τα κλειδιά στους ανθρώπους υπηρεσιών, μπέιμπι σίτερς κτλ.

Αποφεύγετε τα κλειδιά σπιτιών σας να τα έχετε μαζί με τα κλειδιά αυτοκινήτων σας.

Οι πόρτες γκαράζ να εξοπλίζονται με ένα αυτόματο άνοιγμα [τηλεκοντρόλ ] ή να ασφαλίζονται με κλειδαριές δεξιά και αριστερά, ή με ένα λουκέτο από μέσα.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ και ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ:

Όλες οι συρόμενες πόρτες γυαλιού και μπαλκονόπορτες έχουν εξοπλιστεί με μια πρόσθετη κλειδαριά ή άλλα μέσα ώστε να αποτρέπεται η διάρρηξη και η απαγκίστρωσή τους από τις ράγιες διαδρομής;

Τα τζάμια είναι ασφαλείας [ χονδρά ] σε όλους τους εξωτερικούς χώρους;

Τα πατζούρια και τα ρολά διαθέτουν και πρόσθετη ασφάλεια;

Όλα τα προσιτά σε ορόφους παράθυρα της οικοδομής προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο με τα παράθυρα ισογείων;

Όλα τα αχρησιμοποίητα παράθυρα έχουν σφραγιστεί μόνιμα;

Οι κλειδαριές παραθύρων βρίσκονται σε τέτοιο σημείο ώστε ο διαρρήκτης να είναι αναγκασμένος να σπάσει το τζάμι για να τις φτάσει.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ …

Αποθηκεύετε τα μικρά τιμαλφή σε μία ασφαλή θυρίδα τράπεζας.

Εάν τα τιμαλφή πρέπει να κρατηθούν στο σπίτι, τοποθετούνται σε ένα χρηματοκιβώτιο ή ένα ντουλάπι ασφάλειας.

Έχετε ρυθμίσει τις ανάγκες σας ώστε να μην κρατάτε περισσότερα χρήματα στο σπίτι και επάνω σας;

Έχετε καταγράψει, αρχειοθετήσει και φωτογραφίσει ολόκληρο το περιεχομένου του σπιτιού σας με έμφαση στα στοιχεία που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εύκολα όπως ανεκτίμητα κοσμήματα και έργα τέχνης;

Έχετε επιμελώς ασφαλίσει συμβόλαια, κωδικούς και άλλα σημαντικά έγγραφα και έχετε δημιουργήσει αντίγραφά τους φυλασσόμενα σε άλλα σημεία;

Έχετε εξετάσει την περίπτωση να προμηθευτείτε σκυλί;

Έχετε εξετάσει την ανάγκη συστήματος συναγερμού κατά διαρρηκτών και πυρκαγιάς;

ΟΤΑΝ ΕΙΣΤΕ ΜΑΚΡΙΑ:

Προσπαθείτε να φαίνεται ότι το σπίτι σας κατοικείται.

Σταματάτε όλες τις παραδόσεις – παραγγελίες σας.

Αφήνετε πάντα ένα ραδιόφωνο ή μια TV σε λειτουργία.

Αφήνετε κάποια φώτα αναμμένα [ με χρονοδιακόπτη ].

Αποφεύγετε τα σημειώματα για τους φίλους, τις υπηρεσίες, κ.λπ. στην μπροστινή πόρτα σας, ή στον τηλεφωνητή.

Εάν, λόγω της επαγγελματικής σας δραστηριότητας ή της θέσης σας στη ζωή, αντιμετωπίζετε έναν υψηλό κίνδυνο απαγωγής ή προσωπικής βίας, συμβουλευθείτε έναν ειδικό ασφάλειας για να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα προστασίας.

Δεν είναι δυνατό να προστατευθείτε επαρκώς, ούτε μπορεί κανείς να σας εγγυηθεί ότι δε θα γίνετε θύμα διαρρηκτών, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ.

Μετά από όσα διαβάσατε , σκεφτείτε και πείτε μας τη γνώμη σας αν το επιθυμείτε:

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ;

ΑΝ ΝΑΙ, τότε Η «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προτείνει και να σας εξασφαλίσει με το καταλληλότερο πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ, με συνέπεια και αξιοπιστία…

Εάν γίνει κλοπή θα πρέπει αμέσως να καλέσουμε την Αστυνομία στο 100 καθώς να ενημερώσουμε και την ασφαλιστική μας εταιρεία. Δεν πειράζουμε τίποτε μέσα στην οικία μας μέχρι να τελειώσει την αυτοψία της η Αστυνομία. Αφού αποχωρήσει η Αστυνομία, καταγράφουμε τα αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί και τα δηλώνουμε στην Αστυνομία και στην ασφαλιστική μας εταιρεία. Ζητούμε από την Αστυνομία την ποινική δίωξη των δραστών. Διαβάζουμε τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου μας ώστε να γνωρίζουμε τις καλύψεις, τις υποχρεώσεις μας αλλά και τις υποχρεώσεις της ασφαλιστικής μας εταιρείας.

ΕΑΝ ΕΡΘΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ

Θα πρέπει να συμβουλευτούμε την Αστυνομία για τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε βάσει νόμου. Θα ζητήσουμε την συμβουλή της Αστυνομίας για την ψυχολογία της στιγμής, την προτεινόμενη ενδοτικότητά μας και γενικά τους χειρισμούς μας για την περίπτωση αυτή. Από όσο εμείς γνωρίζουμε απαγορεύεται να επιτεθούμε και να χτυπήσουμε τον κλέφτη με όπλο ανώτερης δυναμικότητος από το δικό του. Δηλ. εάν είναι άοπλος και τον επιτεθούμε με μαχαίρι και τον πληγώσουμε τότε θα ελεγχθούμε ποινικά. Εάν έχει μαχαίρι και τον αντιμετωπίσουμε με μαχαίρι τότε ευρισκόμαστε σε νόμιμη άμυνα.

Τελευταία έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και στην χώρα μας συστήματα τηλεειδοποίησης τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μικρού ασύρματου διακόπτη τον οποίο φέρει ο καλών κρεμασμένο στον λαιμό του. Με την ενεργοποίηση του ασύρματου διακόπτη τίθεται σε λειτουργία μηχάνημα αυτόματης κλήσης το οποίο, μέσω τηλεφώνου, καλεί τους αριθμούς κλήσης που ήδη έχουμε βάλει στην μνήμη του. Όταν η κλήση απαντηθεί, το ίδιο το μηχάνημα θα ενεργοποιήσει και θα παίξει κασέτα στην οποία υπάρχει κάποιο μήνυμα κινδύνου. Οι κλήσεις μπορεί να γίνουν στην Αστυνομία, σε εταιρείες φύλαξης, σε συγγενικά πρόσωπα κλπ. Με τον τρόπο αυτό κάποιος μπορεί να ζητήσει βοήθεια ενώ είναι πεσμένος και πιθανώς ακινητοποιημένος στο έδαφος μετά από συμπλοκή με τον κλέφτη. Το ίδιο σύστημα κλήσεων βρίσκει εφαρμογή και σε Ιατρικά επείγοντα όπου η κλήση στέλνεται σε εταιρεία παροχής ιατρικής βοήθειας κλπ.

Minetta

1508003_1017544254944294_2649229902916699913_n