Όρια ηλικίας , πρόωρες συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές στον «Προκρούστη» της νέας δανειακής σύμβασης

Μέτρα που θα αλλάξουν τον συνταξιοδοτικό χάρτη των ασφαλιστικών ταμείων περιλαμβάνει η συμφωνία στο Eurogroup για τον δανεισμό της Ελλάδας, προκαλώντας ασφυξία σε ασφαλισμένους και ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα στα όρια ηλικίας κλειδώνει οριστικά το 67 έτος της ηλικίας από το 2022 και εναλλακτικά το 62 έτος με 40 χρόνια ασφάλισης για απονομή σύνταξης.

Οσοι στο ενδιάμεσο προτιμήσου την πρόωρη συνταξιοδότηση θα υποστούν μία περικοπή «πέναλτι» έως 16 % που αναλογεί στην σύνταξη και από το ποσό που αντιστοιχεί μόνο στις ανταποδοτικές εισφορές που έχουν καταβάλει στο ασφαλιστικό τους ταμείο.

Το «πέναλτι» αυτό θα ισχύει μέχρι να φθάσουν το 62 έτος της ηλικίας και από το 67 έτος και μετά θα προστίθεται και η προνοιακή σύνταξη.

Στου ήδη συνταξιούχους θα επιβληθεί αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και 6% στις επικουρικές.

Στο χρηματοδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών ταμείων σταδιακά θα περιοριστεί το ποσό της κρατικής συμμετοχής μόνο στο προνοιακό κομμάτι και ως εκ τούτου τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους κενά μόνο από τις εισφορές.

Τέλος έρχεται η περιβόητη ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ αναδρομικά και χωρίς καμία πλέον κρατική χρηματοδότηση στα ελλείμματά τους επιβάλλοντας έτσι ντε φάκτο και την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.

 

asfalisinet