Πως ταξιδεύουμε στην εποχή του Covid-19;

Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να διαφέρει πολύ από τα προηγούμενα, ακόμη όμως και υπό αυτές τις συνθήκες οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και ένα ταξίδι.
Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε, συγκεντρωμένα από εξουσιοδοτημένες πηγές:
  • Τι ισχύει για το ταξίδι με κάθε μεταφορικό μέσο. Έγγραφα που πρέπει να έχετε μαζί, απαραίτητα και ενδεχόμενα μέτρα προστασίας για εσάς και τη δημόσια υγεία
  • Στον προορισμό μας όμως, όλα όσα πρέπει να προσέξουμε όταν πηγαίνουμε για βουτιές στη θάλασσα ή στην πισίνα ή όταν κάνουμε την έξοδο μας για φαγητό ή ποτό.
Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να δείτε τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν. Η τελευταία ανανέωσή του πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου.

Πριν το ταξίδι

Πέρα από την επιλογή του ιδανικού προορισμού και την εύρεση καταλύματος και μέσου μεταφοράς, το φετινό καλοκαίρι επιτάσει να λάβουμε και άλλα υπόψη μας.

Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συστήνει στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για τους περιορισμούς που ισχύουν σχετικά με τα ταξίδια αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Πληροφορίες για το τι ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανευρίσκονται την ιστοσελίδα. Αν πάλι ταξιδεύουμε προς άλλες χώρες, μπορούμε να ενημερωνόμαστε από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας της εκάστοτε χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συστήνεται: α) να φοράμε τη μάσκα μας, β) να πλένουμε συχνά τα χέρια τακτικά και σχολαστικά, γ) να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, δ) να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τους γύρω μας (>1,5 μέτρο), ε) να αποφεύγουμε την επαφή με άλλα άτομα αν έχουμε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) και στ) να αποφεύγουμε την επαφή με ασθενείς. Προσοχή, όμως! Εάν έχουμε συμπτώματα όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι προτιμότερο να αναβάλουμε το ταξίδι μας, ενώ αν τα συμπτώματα εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα / προσωπικό και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

Ταξιδεύοντας με πλοίο

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα ασφαλείας του Υπουργείου Ναυτιλίας, όλοι οι επιβάτες των πλοίων υποχρεούνται να έχουν μαζί τους εκτός από το ακτοπλοϊκό τους εισιτήριο και ταυτότητα ή διαβατήριο, συμπληρωμένο ειδικό ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας -το οποίο προμηθευόμαστε από ταξιδιωτικά πρακτορεία, ακτοπλοϊκές εταιρείες και την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και μάσκα.
Επιπλέον, στα λιμάνια εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου πριν την επιβίβαση, ώστε να αξιολογούνται οι επιβάτες για τυχόν συμπτώματα ή προηγούμενη έκθεση σε ασθενείς με Covid-19. Ο έλεγχος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, θερμομέτρηση των επιβατών και έλεγχο – αξιολόγηση του εντύπου δήλωσης υγείας. Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω ή σε περίπτωση που ο επιβάτης παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη από κορωνοϊό (όπως πυρετό >37.8οC), είναι πιθανόν να μην του επιτραπεί η είσοδος στο πλοίο. Καθώς ο έλεγχος μπορεί να είναι χρονοβόρα διαδικασία, ειδικά κατά τους μήνες που υπάρχει αυξημένη κίνηση επιβατών, συνιστάται να βρισκόμαστε στο λιμάνι τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον απόπλου.
Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, οι αξιωματικοί και τα μέλη του πληρώματος φορούν γάντια και μάσκα στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου και εφαρμόζεται η απόσταση 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Οι καμπίνες χρησιμοποιούνται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους. Στα αεροπορικά καθίσματα διατηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των επιβατών, με σηματοδότηση των θέσεων σε ειδική διάταξη. Τέλος, σε προσβάσιμα σημεία υπάρχει επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών, χαρτομάντηλα, απλές χειρουργικές μάσκες και γάντια μιας χρήσης.

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

Σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια έχει τεθεί σε ισχύ σειρά μέτρων που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ενισχυμένες διαδικασίες παρακολούθησης των πτήσεων, παρουσία γιατρών και άλλου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης και παροχή πληροφοριακού υλικού με στόχο την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση.
Επιπροσθέτως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) έχει εκδώσει λεπτομερή έκθεση με οδηγίες για τα ταξίδια με αεροπλάνο.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση συστήνει όποιος έχει συμπτώματα ή έχει έρθει σε επαφή με ασθενή με Covid-19 να μην εμφανίζεται στο αεροδρόμιο, ενώ εντός του αεροδρομίου να εισέρχονται μόνο οι εργαζόμενοι και οι ταξιδιώτες, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων (συνοδεία ανηλίκου ή ΑμεΑ). Φυσικά, και στην περίπτωση των ταξιδίων με αεροπλάνο, συνιστάται η χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους και τους επιβάτες -εκτός και αν πρόκειται για παιδιά κάτω των 6 ετών ή άτομα με αναπνευστικά προβλήματα-, η τήρηση των κανόνων υγιεινής καθώς και και η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.
Κατά την επιβίβαση και αποβίβαση, προτείνεται ο περιορισμός των αποσκευών για να επιταχύνεται η διαδικασία και να περιορίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης και ενθαρρύνεται η χρήση ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών (π.χ. web check-in). Επιπλέον, συνίσταται η χρήση περισσότερων λεωφορείων μεταφοράς από και προς το αεροσκάφος, για να μειώνεται ο συνωστισμός. Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης πάλι, οι επιβάτες δεν θα πρέπει να συνωστίζονται στους διαδρόμους όπου αυτό είναι δυνατό και προτείνεται οι υπηρεσίες φαγητού και ποτού να είναι «περιορισμένες» και να μη γίνεται πώληση προϊόντων duty free. Τέλος, για την αποβίβαση και συλλογή αποσκευών, προτείνεται η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και η άμεση αποχώρηση από το αεροδρόμιο το συντομότερο δυνατόν.
Σε περίπτωση κρούσματος κατά τη διάρκεια της πτήσης ο ΕΟΔΥ συνιστά απομόνωση του ασθενή σε απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους επιβάτες, χρήση μάσκας από τον ασθενή και τα μέλη του πληρώματος που έρχονται σε κοντινή επαφή μαζί του και στο αεροδρόμιο, ο ασθενής χρειάζεται να οδηγηθεί άμεσα στο ιατρείο για να εξεταστεί από ιατρό όπου πρέπει να υπάρχει χώρος απομόνωσης.
Σημειώνεται ότι οι επιβάτες προς ή μέσω της Ελλάδας, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη «Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη», τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την προγραμματισμένη ώρα της πτήσης τους. Η φόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

Ταξιδεύοντας με τρένο

Μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, εφαρμόζονται και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ειδικότερα, σε σταθμούς και τρένα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς προμήθειες σε μάσκες, γάντια μίας χρήσης, προμήθειες για την υγιεινή χεριών (π.χ. σαπούνι και αλκοολούχο διάλυμα τουλάχιστον 60% αιθυλικής αλκοόλης ή 70% ισοπροπυλικής αλκοόλης-για τρίψιμο των χεριών), χαρτομάντηλα και σακούλες βιολογικού κινδύνου ή ασφαλείς πλαστικές σακούλες για ασφαλή απόρριψη μολυσματικών αποβλήτων.
Για την αποφυγή συγχρωτισμού των ταξιδιωτών στους σταθμούς τρένων και στα τρένα, ενθαρρύνεται η κράτησης θέσης μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, ο οργανισμός σιδηροδρόμων μπορεί να ζητήσει τη συμπλήρωση Κάρτας Εντοπισμού Επιβατών (Passenger Locator Form–PLF), εάν εντοπιστεί επί του τρένου ταξιδιώτης που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης από Covid-19.
Σε περίπτωση που επιβάτης ή εργαζόμενος σε τρένο εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης, θα πρέπει να του δοθεί μάσκα και να μετακινηθεί σε ξεχωριστό βαγόνι, αν είναι δυνατόν ή τουλάχιστον να βρίσκεται σε απόσταση 2 μέτρων από τους άλλους επιβάτες. Επίσης, στον ασθενή παρέχεται ξεχωριστή τουαλέτα, ατομική πλαστική σακούλα για τη συλλογή των προσωπικών του απορριμμάτων και εάν υπάρχει συνοδός που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει πρέπει να του χορηγηθεί μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή. Είναι χρήσιμο ένα μέλος προσωπικού να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με τυχόν ύποπτο κρούσμα, αν παρουσιαστεί ανάγκη. Η αποβίβαση και η μεταφορά του ασθενούς σε ιατρική μονάδα θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

Ταξιδεύοντας με λεωφορείο

Στην περίπτωση του ταξιδιού με λεωφορείο, ισχύουν περίπου τα ίδια μέτρα όπως στο ταξίδι με τρένο. Συγκεκριμένα, εκτός από τα προσωπικά μέτρα προστασίας και υγιεινής που λαμβάνει κάθε επιβάτης, στα λεωφορεία θα πρέπει να υπάρχουν επαρκείς προμήθειες μάσκες, γάντια μίας χρήσης, προμήθειες για την υγιεινή χεριών, χαρτομάντηλα και σακούλες για ασφαλή απόρριψη μολυσματικών αποβλήτων. Σημειώνεται ότ μέχρι στιγμής, ο μέγιστος αριθμός μεταφερόμενων επιβατών στα λεωφορεία είναι στο 65%.
Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος κατά το ταξίδι, εφαρμόζεται ο διαχωρισμός του ασθενή από τους υπόλοιπους επιβάτες κατά τουλάχιστον 2 μέτρα. Η χρήση ιατρικής μάσκας συνιστάται, αν είναι διαθέσιμη και ανεκτή από τον ασθενή ταξιδιώτη, εναλλακτικά θα πρέπει να ζητηθεί από τον ασθενή ταξιδιώτη να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του με χαρτομάντιλα όταν βήχει ή φτερνίζεται. Στους ασθενείς ταξιδιώτες θα πρέπει να παρέχονται σακούλες για την ασφαλή απόρριψη των μολυσματικών αποβλήτων, ενώ κατά την αποβίβαση η μεταφορά ασθενούς ταξιδιώτη σε ιατρική μονάδα αποφασίζεται κατά περίπτωση.

Φτάνοντας στον προορισμό μας – Τι ισχύει σε παραλίες & πισίνες

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μπορεί να μεταδωθεί όταν κολυμπάμε στη θάλασσα. Ωστόσο, καλό είναι θυμόμαστε ότι ακόμη και μέσα στο νερό είναι απαραίτητο να τηρούνται οι αποστάσεις. Όσον αφορά στις πισίνες, επίσης δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τον ιό εάν η χημική επεξεργασία του νερού είναι επαρκής και σωστή.
Βγαίνοντας από το νερό πάλι, είναι αναγκαίο να απολυμαίνουμε τις ξαπλώστρες, τις καρέκλες και τα τραπεζάκια που χρησιμοποιούμε στην παραλία, πριν και μετά τη χρήση τους, καθώς και να χρησιμοποιούμε αυστηρά τις προσωπικές μας πετσέτες. Μια καλή εναλλακτική, όταν πρόκειται για την ξαπλώστρα ή την καρέκλα θαλάσσης, είναι να απλώνουμε την πετσέτα πάνω από την ψάθα.

Τι κάνεις αν νοσήσεις στο ταξίδι σου

Στα τουριστικά καταλύματα εφαρμόζονται γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, που περιλαμβάνουν καλό εξαερισμός/αερισμό σε όλους τους χώρους, εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι και αντισηπτικό διάλυμα, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Συνιστάται επίσης η χρήση της μάσκας σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης ή συνοδεύουν ασθενείς. Ωστόσο, εάν ένας επισκέπτης ή υπάλληλος ξενοδοχείου παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με κορωνοϊό, καλείται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα για αξιολόγηση του περιστατικού ή μεταβαίνει ο ασθενής σε Μονάδα Υγείας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης περιστατικού από τις υγειονομικές υποδομές της περιοχής, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά του ασθενή (ΕΚΑΒ, πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) στην πλησιέστερη μονάδα υγείας η οποία μπορεί να το διαχειριστεί.

Αν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα Covid-19, πρέπει αυτό να απομονωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες κείμενες διατάξεις και αν υπάρχει συνοδός που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει, πρέπει να του χορηγηθεί μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει. Για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, συστήνονται απομόνωση σε ορισμένο χώρο καραντίνας, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις, σίτιση στο δωμάτιο και απαγόρευση χρήσης των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ συστήνει στους ταξιδιώτες αυστηρά την ταξιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένης και της διαχείρισης Covid-19 (έξοδα ιατρικής εξέτασης, εργαστηριακής διάγνωσης, νοσηλείας και μεταφοράς σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, κάλυψη εξόδων για παρατεταμένη διαμονή λόγω καραντίνας ή απομόνωσης και επαναπατρισμού).

Μετά την επιστροφή

Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται το τέλος των διακοπών του, ειδικά πριν αυτές καλά-καλά ξεκινήσουν. Την εποχή του κορωνοϊού ωστόσο, θα πρέπε να κάνουμε μία εξαίρεση, καθώς είναι απαραίτητο να λάβουμε κάποια μέτρα και επιστρέφοντας. Ειδικότερα, μετά την επιστροφή συνίσταται να παρακολουθούμε την υγείας μας για διάστημα 14 ημερών και εάν εμφανίσουμε ύποπτα συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) να παραμείνουμε στο σπίτι και να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι.

Σας ευχόμαστε ένα καλό και ασφαλές καλοκαίρι!

Πηγή: ΕΟΔΥ