Συντάξεις: Όλοι στο ΙΚΑ και κατάργηση της επικουρικής

Ξεκαθαρίζει ολοένα περισσότερο το τοπίο αναφορικά με τις αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό με βάση τα όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Και τα νέα μόνο καλά δεν είναι για χιλιάδες συνταξιούχους.

Δεν είναι μόνο τα όρια ηλικίας που αυξάνονται στα 67 έτη για την κύρια σύνταξη, αλλά και ο υπολογισμός των ποσών. Το ζήτημα του ασφαλιστικού μπαίνει πρώτο στην ατζέντα αμέσως μετά τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα για όλους με ένα Ταμείο. Αλλαγή που θα σημάνει και αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, αλλά και των αποδοχών για τους συνταξιούχους.

Οι δανειστές πιέζουν πάνω στο παλιό σενάριο για την ενοποίηση επικουρική και κύριας σύνταξης. Το σενάριο αυτό προβλέπει αναπλήρωση σε ποσοστό 70% του μισθού, δηλαδή φέρνει μείωση 10% στα σημερινά ποσά που ανεβάζουν το ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% αν υπολογίσει κανείς ξεχωριστά κύρια και επικουρική.

Παράλληλα το νέο σχέδιο προβλέπει ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα με μεταβατικό στάδιο τριών ταμείων των σημερινών ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ ως το 2017.

Παράλληλα το κράτος δεν θα εγγυάται παρά ένα μίνιμουμ ποσό στη σύνταξη που θα υπολογίζεται με βάση το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι με τα δεδομένα του 2014 μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό 380 ευρώ, όμως με τα σημερινά δεδομένα το ποσό αυτό μπορεί να πέσει ακόμη και στα 360 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της σύνταξης από κει και πάνω θα υπολογίζεται με βάση τις εισφορές του καθενός ξεχωριστά οι οποίες μάλιστα θα υπολογίζονται στο σύνολο του εργασιακού βίου και όχι με βάση της καλύτερη πενταετία και έτσι αναμένονται και νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων.

Η πρώτη μείωση στα ποσά των συντάξεων έρχεται από αυτόν τον μήνα με την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας.

 

insurancedaily