Σύντομη συναρπαστική ιστορία της Ασφάλισης

Γνωρίζατε ότι η ασφάλεια ζωής υπάρχει από την εποχή της Αρχαίας Ρώμης; Ή ότι οι Lloyd’s του Λονδίνου ξεκίνησαν ως καφενείο στο οποίο σύχναζαν οι ναύτες;

Αποδεικνύουν ότι γεννήθηκε μέσα από βαθιά ανθρώπινη ανάγκη και στήριξε την ανθρωπότητα στις πιο δύσκολες στιγμές της – ευκαιρία να τα μάθει όλα αυτά και κάθε επίδοξος πελάτης.

100 π.Χ.

Η ιδέα της ασφάλισης της ζωής κατάγεται από την Αρχαία Ρώμη. Ο Κάλιος Μάριος, Ρωμαίος στρατηγός, δημιούργησε ένα κοινό ταμείο, κάτι σαν «ταμείο ταφής» στα στρατεύματά του, ώστε σε περίπτωση που ένας στρατιώτης χανόταν στη μάχη να πλήρωναν τα υπόλοιπα μέλη για την κηδεία του!

Η ιδέα διαδόθηκε γρήγορα και δημιουργήθηκαν πολλές τέτοιες «κοινοπραξίες ταφής » στις λεγεώνες των Ρωμαίων. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι όποιος δεν ταφόταν με όλες τις πρέπουσες τιμές, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, γινόταν ένα δυστυχισμένο φάντασμα.

Λίγο αργότερα, οι στρατιώτες άρχισαν να δίνουν και ένα μικρό διαπίστευμα στην οικογένεια του θανόντος. Οι κοινοπραξίες εξαφανίστηκαν όταν κατέρρευσε η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, το 450 μ. Χ.

 1688

O Εdward Lloyd ήθελε το καφενείο του να γίνει το μεγαλύτερο στέκι της ναυτιλίας. Τότε τα καφενεία ήταν κάτι σαν τα σημερινά λόμπυ και αίθουσες ξενοδοχείων και σε αυτά “κλείνονταν” πολλές εμπορικές συμφωνίες. Το Καφενείο του Edward Lloyd’s, ήταν ένα μικρό καφενείο κοντά στον Πύργο του Λονδίνου και σε αυτό σύχναζαν συνήθως πλοιοκτήτες, καπεταναίοι, ναυτικοί και έμποροι. Ήταν το σημείο στο οποίο πήγαινε όποιος ήθελε να μάθει νέα από τα καράβια και ήταν εκεί που σιγά σιγά γεννήθηκε η έννοια της ασφάλισης όπως την ξέρουμε σήμερα.

Μετά από σχεδόν ένα αιώνα, το 1769, μια ομάδα «ασφαλιστών» πλέον, ίδρυσε ένα νέο στέκι, το «Νέο Καφενείο του Lloyd», μετεξέλιξη του οποίου είναι οι Lloyd’s του Λονδίνου.

Αυτά στην Μεγάλη Βρετανία, γιατί στις ΗΠΑ το 1759 την ίδια δηλαδή περίπου περίοδο, μια «Σύνοδος Πρεσβυτεριανών» (θρησκευτική ομάδα) ιδρύει τον πρώτο «ασφαλιστικό οργανισμό» για την προστασία των Πρεσβυτεριανών Κληρικών και των οικογενειών τους. Δέκα χρόνια μετά, οι Επισκοπιανοί κληρικοί (άλλη θρησκευτική ομάδα) δημιουργούν και εκείνοι το δικό τους οργανισμό.

Δύο δεκαετίες νωρίτερα, στην πόλη Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, είχε δημιουργηθεί η πρώτη ασφαλιστική «γενικών ασφαλειών» με αντικείμενο την προστασία από την φωτιά!

To 1837 στις ΗΠΑ ξεσπά μια πρωτοφανής οικονομική κρίση (ναι, συνέβαιναν από τότε) η οποία μάλιστα προερχόταν από την… Μεγάλη Βρετανία. Οι τράπεζες κατέρρευσαν και όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθεί στην ασφάλιση η έννοια της «συγκέντρωσης κεφαλαίων» και να δημιουργηθούν οι πρώτες κοινοπραξίες ασφαλιστικών εταιρειών. Ο θεσμός εξελίχτηκε περαιτέρω όταν την ίδια περίοδο, έγιναν κάποιες νομικές μετατροπές που επέτρεψαν για παράδειγμα στις γυναίκες, να αγοράζουν ασφάλεια ζωής.

Οι φωνές που μέχρι τότε καταδίκαζαν την έννοια της ασφάλισης ως ‘τζόγο’ παραμερίστηκαν και ξεκίνησε μια περίοδος ακμής κατά τη διάρκεια της οποίας ιδρύθηκαν κάποιες από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του σήμερα όπως η Metlife, η New York Life, η Mass Mutual.

1875

Περίπου 3 με 4 δεκαετίες αργότερα η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική ξαναέπεσαν σε βαθιά ύφεση. Απο το 1871 έως το 1874, 46 ασφαλιστικές έκλεισαν, 32 από αυτές εν μια νυκτί. Το αποτέλεσμα ήταν οι ασφαλισμένοι να υποστούν απώλειες 35 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1875 στο Νιού Τζέρσεϊ, δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Προστασίας Χήρων και Ορφανών με μοναδικό σκοπό την ασφάλιση ταφής! Ήταν η πρώτη φορά που ένα είδος ασφάλισης ήταν διαθέσιμο στην εργατική τάξη – σε αυτήν απευθυνόταν ο Σύλλογος.

Η «εταιρεία» αυτή μετεξελίχθηκε αργότερα στην σημερινή Prudential.

1911

Η Ομαδική Ασφάλεια Ζωής γεννήθηκε όταν η Equitable Life Assurance Society (σημερινή ΑΧΑ) έφτιαξε ένα συμβόλαιο το οποίο να καλύπτει συνολικά τους 123 υπαλλήλους μιας βιοτεχνίας με δέρματα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να περάσουν ένας ένας ιατρικές εξετάσεις και να συμπληρώσουν ισάριθμες αιτήσεις.

Το εγχείρημα αποδείχτηκε πετυχημένο και ένα χρόνο μετά είχε δημιουργηθεί ήδη από την εταιρεία το πρώτο τμήμα αποκλειστικά ομαδικών ασφαλίσεων.

1930

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι πωλήσεις των ασφαλειών ζωής ανέβηκαν κατακόρυφα. Λίγο πριν το μεγάλο κραχ, στις ΗΠΑ υπήρχαν περισσότερα από 120 εκατομμύρια συμβόλαια – ένα για κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί που ζούσε τότε στην Αμερική!

1965

Η αμερικανική Κυβέρνηση αποφασίζει να πληρώσει για να αποκτήσουν ασφάλεια ζωής όλοι οι εν ενεργεία αμερικανοί στρατιώτες. Η ασφάλιση ήταν πάνω κάτω αυτή που ίσχυε και για τους απλούς πολίτες αλλά ακριβότερη – η Κυβέρνηση κάλυπτε τα έξτρα διοικητικά έξοδα και την διαφορά στην αξία της!

Το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η οικονομική άνθηση που ακολούθησε έδωσε απίστευτη ώθηση στην ασφάλεια ζωής στις ΗΠΑ. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, το 72% του ενήλικου πληθυσμού και πάνω από το 90% των αντρόγυνων είχαν στην κατοχή τους κάποιο είδος ασφάλειας ζωής…

2001

2.977 άνθρωποι πέθαναν συνολικά στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις ζωής οι οποίες πληρώθηκαν υπολογίζονται στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

2010

 

Σύμφωνα με την Limra, η ασφάλεια ζωής έχει, αυτή τη στιγμή, τα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων 50 ετών. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μέχρι σήμερα, η διαφορά δεν έχει μειωθεί…

 

underwriter