Στην Επιτροπή «σοφών» οι περικοπές συντάξεων

Τα εναλλακτικά σενάρια για ένα «νέο ασφαλιστικό» και τις περικοπές στις συντάξεις που θα οδηγούν στην εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ το 2016 και έως 4 δισ. ευρώ, ως «ισοδύναμο» έναντι της απόφασης του ΣτΕ (το οποίο έχει κρίνει ως αντισυνταγματικές τις μειώσεις 5%-20% στο άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, την ολοσχερή κατάργηση των δώρων κ.α ), εξετάζει  η Επιτροπή Κατρούγκαλου.

Στην Επιτροπή των δώδεκα εμπειρογνωμόνων και δικαστικών έχουν κατατεθεί, ήδη, τρεις διαφορετικές προτάσεις για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων πέρα από την εγγυημένη από το κράτος βασική σύνταξη (με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου για όλους και τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν. 3863/10 ή με ανώτατο όριο σύνταξης και ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης ή μέσω της εφαρμογής ενός πλήρως κεφαλαιοποιητικού συστήματος με «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους μετά το 1992).

Ειδική ομάδα εργασίας έχει συγκροτηθεί, στο πλαίσιο της Επιτροπής, για να εισηγηθεί «αντίβαρα» για τις περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων αλλά και με την κατευθυντήρια «οδηγία» του τρίτου μνημονίου που επιβάλλει τη στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών.

 

imerisia