Τρεις «κίτρινες» κάρτες για τις συντάξεις – Τι απαιτούν οι δανειστές

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ

Πίστωση χρόνου έως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του νέου χρόνου δίνουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει ολοκληρωμένο (και ποσοτικοποιημένο) σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού «βγάζοντας», ταυτόχρονα, «κίτρινη» κάρτα για τρία κεντρικά θέματα:

Την αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που προτείνεται ως «ισοδύναμο» για να αποφευχθούν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, την απονομή συντάξεων με μόνο 15 έτη ασφάλισης και την καταβολή της εγγυημένης, από το κράτος, εθνικής σύνταξης χωρίς…εισοδηματικά κριτήρια. «Θα σας απαντήσουμε όταν θα έχουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο που προτείνετε» είπαν, συγκεκριμένα, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» χθες στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο όταν άκουσαν τα παραπάνω μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. Ο υπουργός δηλώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να προστατευθούν οι κύριες συντάξεις:

• Παρουσίασε στους εκπροσώπους των Θεσμών τις βασικές αρχές του ελληνικού σχεδίου για τις συντάξεις που προβλέπει ενοποιήσεις Ταμείων, την καταβολή εθνικής + αναλογικής σύνταξης (με ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα συγκεκριμενοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με «οδηγό» σχετική μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας) επανϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων χωρίς νέες περικοπές εφόσον αυξηθούν οι εισφορές και μειώσεις, με βάση τον «κανόνα βιωσιμότητας» των «υψηλών» επικουρικών, εφάπαξ και μερισμάτων.

Τρεις «κίτρινες» κάρτες για τις συντάξεις – Τι απαιτούν οι δανειστές

• Ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μελέτη για τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα είχε η (προβλεπόμενη στο 3ο Μνημόνιο) σταδιακή, έως τα τέλη του 2019, κατάργηση του ΕΚΑΣ αντιπροτείνοντας τη διατήρηση της παροχής, με νέα εισοδηματικά κριτήρια, στο πλαίσιο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σε πρώτο στάδιο, πάντως, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί αν δεν βρει ισοδύναμα να περικόψει, μέσω νέων εισοδηματικών κριτηρίων, το 20% της σχετικής δαπάνης (-223 εκατομμύρια ευρώ).

«Ακουσαν χωρίς να… απορρίψουν», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος, επαναβεβαιώνοντας την «κόκκινη» γραμμή για τη «διάσωση» των κύριων συντάξεων από νέες περικοπές. Τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση που, σε κάθε περίπτωση, θα δίνει… αργότερα (μετά το «μπλόκο» που μπήκε στις πρόωρες) και… λιγότερα σε όλους τους νέους συνταξιοδοτούμενους (ιδιαίτερα από Ταμεία που, έως σήμερα, διατηρούν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης ή «μπόνους», όπως τα 220 ευρώ στο πρώην ΤΕΒΕ για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010). Μειώσεις της τάξης του 6% – 20%, ανάλογα με το ποσό, θα γίνουν, ωστόσο, στις καταβαλλόμενες επικουρικές, στα εφάπαξ βοηθήματα (έως 10%) και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (έως 30%).

imerisia