Κράτος και Ταμεία συνεχίζουν την απομόνωση του ΕΟΠΥΥ

Στην … τύχη του εξακολουθεί να βρίσκεται ο δημόσιος κλάδος υγείας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 41 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 (260 εκατ. ευρώ έναντι 301 εκατ. ευρώ).

Έτσι η απορρόφηση της κρατικής χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ ήταν χαμηλότερη σε σχέση από την απορρόφηση της κρατικής χρηματοδότησης από το σύνολο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ απορρόφησε το 49,5% των προβλεπομένων κρατικών κονδυλίων, ενώ το σύνολο των Ασφαλιστικών Οργανισμών απορρόφησε το 55,7%.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος κατά σειρά ασφαλιστικός οργανισμός με τη χαμηλότερη απορρόφηση της κρατικής χρηματοδότησης. Ο πρώτος είναι ο ΟΑΕΔ με απορρόφηση …26,7%. Εντελώς αντίστροφη είναι η εικόνα της «απορροφητικότητας» των κρατικών κονδυλίων από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τους δικαιούχους του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Έτσι είναι λογικό να βλέπει κανείς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Ιούνιο του 2016, οι εν λόγω υποχρεώσεις αυξήθηκαν στο 1,633 δισ. ευρώ. Ένα μήνα πριν, το Μάιο του 2016, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ βρίσκονταν στα 1,557 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, κ.λπ.) χρωστούν 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Κατά το α΄ εξάμηνο του 2016 το οποίο συνέπεσε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι εν λόγω υποχρεώσεις του δημόσιου κλάδου υγείας αυξήθηκε από τα 1,194 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 στα 1,633 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 439 εκατ. ευρώ (-26,8%).

Τελευταίο «σωσίβιο» για τον ΕΟΠΥΥ ενδέχεται να είναι οι νέες παρακρατήσεις 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Αυτές, αναμένεται από το Υπ. Εργασίας, να φέρουν 70 εκατ. ευρώ κάθε μήνα στο δημόσιο κλάδο υγείας. Συνολικά στο β΄εξάμηνο του 2016 εκτιμάται ότι θα φέρουν 425 εκατ. ευρώ. Το μόνο που πρέπει να περιμένουμε να δούμε είναι το εξής: Με ποιους ρυθμούς θα αποδώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ τα ποσά που παρακρατούν κάθε μήνα από τους συνταξιούχους…

 

insurancedaily

 

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ, ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ* ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

logo.png