Ψάχνει νέα ισοδύναμα η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

 Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετα «ισοδύναμα» – πέραν της επιβολής του ειδικού τέλους στις στήλες των τυχερών παιχνιδιών – άφησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Ένα από αυτά τα ισοδύναμα ενδέχεται να είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο κρασί, μέτρο το οποίο αν αποφασιστεί θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της φιάλης περίπου κατά 30 λεπτά του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το θέμα των ισοδύναμων του ΦΠΑ στην εκπαίδευση – ο οποίος σε κάθε περίπτωση καταργείται – είναι το μοναδικό από τα 48 θέματα της πρώτης λίστας το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς μένει να υπάρξουν πρόσθετες διαβουλεύσεις σήμερα και αύριο.
Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τα πρόσθετα ισοδύναμα που ενδεχομένως χρειαστούν θα έχουν αποφασιστεί μέχρι αύριο (σ.σ ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές στο τραπέζι για το πρόσθετο ισοδύναμο χωρίς όμως να κατονομάσει τις άλλες δύο).

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος του ισοδύναμου που απαιτείται για να καταργηθεί ο ΦΠΑ ανέρχεται λίγο πάνω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το «κενό» που απομένει να καλυφθεί μετά την επιβολή του φόρου στα τυχερά παιχνίδια διαμορφώνεται περίπου στα 100 εκατομμύρια.

 

naftemporiki