Τα οχήματα χωρίς οδηγό αλλάζουν τα δεδομένα στην ασφάλεια και την ασφάλιση

Η κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων, χωρίς οδηγό, αναμένεται από το 2025 και μετά να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οδική ασφάλεια αλλά και να διαμορφώσει νέες συνθήκες στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων. Τα πρώτα οχήματα με εξελιγμένη τεχνολογία για την αποφυγή ατυχημάτων θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις αυτοκινήτων και θα μπορούν οι πρώτοι χρήστες να τα αγοράσουν από το 2019.

Η χρήση των οχημάτων που δεν θα χρειάζονται οδηγό αλλά θα λειτουργούν με υπολογιστή θα βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας των οδηγών, των επιβαινόντων και των πεζών και θα οδηγήσουν σε αλλαγές τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτου. Σε πρόσφατη έρευνα της KPMG και του Center for Automotive Research στο Michigan, την οποία δημοσιεύει το Reuters, αναφέρεται πως μεταξύ των θεμάτων που προκύπτουν είναι και ο ρόλος των ασφαλιστικών προγραμμάτων σε οχήματα τα οποία δεν θα συγκρούονται.

Οι επιπτώσεις των οχημάτων που δεν συγκρούονται:

– Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μειώσουν το βάρος στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που είναι “crashless” καθώς δεν θα χρειάζεται ο ενισχυμένος χάλυβας, οι αερόσακοι κλπ. Αυτό θα μειώσει το κόστος του οχήματος, θα μειώσει το χρόνο επιτάχυνσης του οχήματος και θα αυξήσει την απόδοση των καυσίμων.

– Τα αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα θα οδηγούν σε οχήματα μικρότερου μεγέθους καθώς η ταχύτητα και η απόσταση θα ελέγχεται ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευάζονται στενότεροι δρόμοι και δε θα είναι αναγκαία τα μέτρα ασφαλείας. Υπολογίζεται ότι έτσι θα μειωθούν σημαντικά τα έξοδα για την κατασκευή αυτοκινητόδρομων, γλιτώνοντας περίπου 75 δις ετησίως.

– Με τους υπολογιστές να ελέγχουν τη συμπεριφορά των οχημάτων η οδήγηση θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη, οδηγώντας σε μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους και η κατανάλωση καυσίμου θα μειωθεί.

– Θα μειωθεί η χρήση των φωτεινών σηματοδοτών και των οδικών, σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό θα μειώσει δραστικά τη χρήση της ενέργειας.

– Θα αλλάξουν οι ανάγκες στην ασφάλιση οχημάτων

– Θα μειωθούν τα θύματα των τροχαίων και το κόστος για τα νοσοκομεία, το κράτος και τους ιδιώτες

– Θα περιοριστεί το κόστος στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων που σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο τους

– Θα περιοριστούν τα πρόστιμα του ΚΟΚ και τα κρατικά έσοδα από αυτά

– Άνθρωποι με αναπηρίες θα μπορούν να; χρησιμοποιούν τα οχήματα αυτά

– Αν η κοινή χρήση των οχημάτων επεκταθεί, τα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες και οι άνθρωποι να πληρώσουν για τις υπηρεσίες κινητικότητας αντί της ιδιοκτησίας ενός οχήματος.

– Θα εισέλθουν στον ανταγωνισμό και άλλοι παίκτες όπως η Apple

– Θα προκύψουν ζητήματα ασφάλειας από χάκερ τα οποία θα πρέπει να επιλύσουν οι κατασκευαστές

 

insuranceworld