Τι αλλάζει με το νέο ασφαλιστικό σε συντάξεις και τις εισφορές σε ΟΑΕΕ , ΕΤΑΑ και ΟΓΑ

Με κύριο άξονα την δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα που θα ενοποιεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε ένα φορέα, μέσα σε διάστημα δύο ετών, η κυβέρνηση κάνει πρεμιέρα παρουσίασης του σχεδίου της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα ως προς τις βασικές αλλαγές που θα επιφέρει το νέο ασφαλιστικό αυτές επικεντρώνονται στον επαναυπολογισμό όλων των χορηγούμενων συντάξεων μέσα στο 2016 ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στις εισφορές για τον ΟΑΕΕ , τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

Σύμφωνα με το euro2day.gr οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης θα είναι μεταξύ άλλων :

Νέος τρόπος υπολογισμού για την κύρια σύνταξη με βάση το μέσο εισόδημα για το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και έναν συντελεστή μεταξύ 0,65% ή 0,80% και 1,5% με 1,8%. Όσο χαμηλότερο θα είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερος θα είναι ο συντελεστής.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Μία μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους, ώστε να μη χρειαστεί μείωση συντάξεων.

Μείωση στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, με απώτερο στόχο, το 2019, το ΕΚΑΣ να έχει καταργηθεί.

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο θέμα των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Οι αλλαγές για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ αναμένεται να εφαρμοστούν εντός του 2017 καθώς δεν είναι ακόμη έτοιμο το σχέδιο για πληρωμές εισφορών με βάση το συνολικό, πραγματικό φορολογητέο εισόδημα. Στην πλήρη εφαρμογή του, το σχέδιο προβλέπει μια ενιαία ασφαλιστική κατηγορία εισόδου, προκειμένου να πληρώνουν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

asfalisinet