Το αυτοκίνητο κρύβει κινδύνους που σίγουρα αγνοείτε

Αν για λίγο ξεχάσουμε κέρδη – παραγωγές, δείκτες και ασφάλιστρα θα μπορέσουμε να δούμε πιο ξεκάθαρα το λειτούργημα στο οποίο συνεισφέρουμε καθημερινά (περισσότερο οι Ασφαλιστές – λιγότερο οι υπόλοιποι) στην κοινωνία μας.

του Νίκου Μωράκη

‘Ολα κινούνται με τόσο γρήγορους ρυθμούς που και εμείς οι ίδιοι ξεχνάμε να ζούμε. Ξεχνάμε να προσέχουμε την υγεία μας στο βωμό της επαγγελματικής επιτυχίας, ξεχνάμε να φερόμαστε ανθρώπινα – όχι ευγενικά – στους οικείους μας γιατί έχουμε άλλες «προτεραιότητες» και το κυριότερο; Ξεχνάμε την αξία που έχει η ζωής μας.

Καθημερινά εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε κινδύνους που ούτε καν τους αντιλαμβανόμαστε.

Όπως εκείνη τη φορά που περάσαμε το κόκκινο «με τα όσα» γιατί βιαζόμασταν να πάμε στη δουλειά μας ή εκείνη τη Δευτέρα βράδυ που τρέχαμε με 100 στα στενάκια του σπιτιού μας γιατί η ώρα είχε πάει εννιά και το ματς είχε ξεκινήσει.

Είναι απίστευτο πώς ένα μέσο το οποίο χρησιμοποιούμε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας, μπορεί να μας «σκοτώσει» μέσα στην ημέρα τόσες πολλές φορές. Έχει πρόθεση; Φυσικά και όχι. Αυτό είναι όμως το επικίνδυνο! Το αμάξι δεν σκέφτεται! Αν ο οδηγός μιλά στο κινητό, θυμάται και αναπολεί τις καλοκαιρινές του διακοπές ή τσακώνεται με τον/την σύντροφό του για το στεγαστικό τότε οι πιθανότητες να είναι απρόσεκτος και να δημιουργήσει ένα τροχαίο ατύχημα είναι μεγάλες. Φυσικά το αμάξι δεν θα διστάσει λεπτό να πέσει στην «παγίδα». Και κακώς γιατί το πιο διάσημο μεταφορικό μέσο είναι ταυτόχρονα και το πιο «χαζό». Αεροπλάνα, τρένα, τραμ και πλεούμενα έχουν πάνω τους τεχνολογίες οι οποίες τα καθιστούν έξυπνα ως προς την επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και ως προς τις δυνατότητες που δίνουν στους οδηγούς τους. Βέβαια η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και οι πρώτες τεχνολογίες που είτε φρενάρουν για τον οδηγό είτε δίνουν χρήσιμες πληροφορίες στον οδηγό είναι ήδη εγκατεστημένες σε μερικά αυτοκίνητα.

Γιατί όμως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου ότι εμείς στην Ασφαλιστική Αγορά πράττουμε ένα λειτούργημα; Μα για τον προφανή λόγο ότι εκτός των άλλων υπηρεσιών/συμβουλών που προσφέρουμε, φροντίζουμε για τη σωστή οδική συμπεριφορά ενός οδηγού.

Όχι δεν ασφαλίζουμε αμάξια (που είναι και λάθος έκφραση στην τελική). Προσφέρουμε προστιθέμενη αξία στην οδική συμπεριφορά ενός οδηγού. Είμαστε οι άνθρωποι που μέσα από τη διαδικασία της υποχρεωτικής ασφάλισης της αστικής ευθύνης ενός οδηγού έχουμε την μοναδική ευκαιρία να τον συμβουλέψουμε για τα μέτρα που πρέπει να λάβει προκειμένου να οδηγεί με μεγαλύτερη προσοχή και ασφάλεια στο δρόμο.

Είμαστε αναγκασμένοι να το «παίξουμε» σωτήρες της ασφάλτου; Όχι.

Είμαστε όμως στην καταλληλότερη θέση για να συμβουλέψουμε και να θυμίσουμε στους οδηγούς ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι παγίδες. Ειδικά στην Ελλάδα. Είναι προς όφελος όλων. Έτσι και γλιτώνουμε μερικούς εκατοντάδες άδικους θανάτους το χρόνο αλλά κρατάμε και τα ασφάλιστρα χαμηλά (που και αυτό είναι προς όφελος της τσέπης του οδηγού).

Οι Ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προλαμβάνουν τον κίνδυνο! Πρέπει να κρατάνε τους πελάτες τους Ασφαλείς και καλά ενημερωμένους! Όπως η AXA Ασφαλιστική που στοχεύει σε μία ολιστική προσέγγιση προστασίας των συνανθρώπων μας μέσα από ενέργειες που αναλαμβάνει.

Ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας με σκοπό τη δέσμευση των συνεργατών της AXA στην πρόληψη κινδύνων μέσω σωστής και δομημένης εκπαίδευσης.

Όπως οι εκπαιδευτικές ημερίδες που διοργάνωσε πρόσφατα σε συνεργασία με το Driving Academy με σκοπό την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών της Εταιρείας (υπάλληλοι, πελάτες, συνδεδεμένοι ασφαλιστές αλλά και ελεύθερο δίκτυο) για σωστή ασφαλή και οικονομική οδήγηση.

Μια εμπειρία στην οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων και έμπειρων εκπαιδευτών του Driving Academy στη θεωρία αλλά και στην πράξη πως συμπεριφέρεται το όχημα σε συνθήκες, όπως η έντονη υπερστροφή και υποστροφή, το στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα αλλά και σε κλειστές επαναλαμβανόμενες στροφές.

Μια εμπειρία που μας υπενθύμισε – κακώς που δεν το θυμόμασταν από μόνοι μας – πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε όταν πιάνουμε τιμόνι στα χέρια μας αλλά και πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τους κανόνες σωστής οδηγικής συμπεριφοράς. Στην τελική… μέσα στο αμάξι μεταφέρουμε μαζί με τα πράγματα μας και κάτι πολύτιμο που δεν τιμολογείται. Τη ζωή μας.

insurancedaily