Μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα οι ασφαλιστικές
Nα απορροφήσουν οι περισσότερες ασφαλιστικές τις αυξήσεις ασφαλίστρων που θα προέλθουν από την αύξηση στον φόρο ασφαλίστρων προτίθεται να εισηγηθεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών στα μέλη της. Θα είναι μία κίνηση που δεν θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τις εταιρείες και ταυτόχρονα θα καταδείξει σοβαρότητα και σεβασμό προς τους πελάτες τους.
Ήδη οι περισσότερες εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων δηλώνουν ότι θα απορροφήσουν τις αυξήσεις (κατά 5%) που θα προκύψουν από την άνοδο του συντελεστή φορολόγησης. Ενδεικτικά έχουν βγει οι πρώτες εταιρείες που δηλώνουν ότι δεν θα αυξήσουν τα ασφάλιστρά του ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και εταιρείες με μεγαλύτερη παραγωγή που θα επιβεβαιώσουν την τάση. Υπάρχουν και άλλες που θα απορροφήσουν το φόρο στα Δικαιώματα ασφαλίστρου διατηρώντας τα περιθώρια κέρδους των πρακτόρων και μεσιτών. Για τις εταιρείες με αυξημένα μερίδια στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, το να απορροφήσουν μία μικρή σχετικά αύξηση της τάξης του 5% δεν θα είναι κάτι δύσκολο όταν ήδη οι περισσότερες έχουν κάνει μειώσεις της τάξης του 20-30% κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Για ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά του 2015 η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης επί του ασφαλίστρου θα σημάνει μία επιβάρυνση που δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ (κατ’ εκτίμηση). Συνεπώς , το να απορροφήσουν τις αυξήσεις αυτές αναλογικά κατά όγκο παραγωγής, δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα . Η επιβάρυνση στις εταιρείες με μεγάλες παραγωγές στο αυτοκίνητο (Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican) δεν θα ξεπεράσει τα 2-3 εκατ. ευρώ για εφέτος ενώ πολύ μικρότερη θα είναι για τις εταιρείες με μικρότερη παραγωγή. Ωστόσο σε μία περίοδο που και τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα αυξάνονται και η ρευστότητα είναι δυσεύρετη , η εξεύρεση ακόμη και μερικών χιλιάδων ευρώ είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Εναπόκειται στις εταιρείες να μειώσουν κάποιες άλλες λειτουργικές δαπάνες για να το καταφέρουν ή να καλύψουν τις αυξήσεις αυτές από ορισμένα αποθεματικά κεφάλαια , στην περίπτωση βεβαίως που έχουν υπερ-αποθεματοποίηση.
Κλάδος υγείας
Όπως έχει γράψει η «I.W» , οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα του κλάδου υγείας θα είναι πιο περίπλοκες να υπολογιστούν σε σχέση με τις ασφαλίσεις αυτοκινήτου. Όπως ενδεικτικά αναφέρει η AON Greece, το κόστος στο ΦΠΑ φαρμάκου θα μειωθεί από το 6,5% στο 6% ενώ στις ιατρικές εξετάσεις και διαγνωστικές υπηρεσίες θα αυξηθεί από το 13% στο 23%. Αυξάνονται λοιπόν τα κόστη όλων των νοσήλειων , είναι πιθανόν να επιβαρυνθεί το κόστος ασφάλισης στο βαθμό που επιδεινώνει το δείκτη ζημιών (loss ratio) ή τον ίδιο ασφαλισμένο στην περίπτωση των ασφαλιστηρίων που δεν προβλέπουν κάλυψη του ΦΠΑ.
Γραφειοκρατική επιβάρυνση των λογιστηρίων
Οι αλλαγές στο ΦΠΑ και στους συντελεστές φορολόγησης έχουν αναστατώσει τα λογιστήρια των ασφαλιστικών εταιρειών και των διαμεσολαβούντων. Ουσιαστικά θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι τιμολογήσεις αλλά και οι προυπολογισμοί μέχρι το τέλος του 2015. Ας μην παραξενευθούμε εάν εταιρείες που δουλεύουν με μονοψήφια περιθώρια κερδοφορίας κλείσουν το 2015 ή και το 2016 με μικρότερα κέρδη ή και ζημιές. Συντελεστή φορολογίας 29% είναι δύσκολο να τον αντέξουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.
insuranceworld